Avrupa Konseyi Başkanı: “İngiltere ile Brexit üzerinde uzlaşmak hâlâ mümkün”

Avrupa Konseyi Başkanı: “İngiltere ile Brexit üzerinde uzlaşmak hâlâ mümkün”

İngiltere Başbakanı Theresa May'in dün "Avrupa Birliği'nden kötü bir anlaşma ile ayrılmaktansa anlaşmasız ayrılmak daha iyidir" şeklinde AB'ye bir uyarı...

İngiltere Başbakanı Theresa May'in dün "Avrupa Birliği'nden kötü bir anlaşma ile ayrılmaktansa anlaşmasız ayrılmak daha iyidir" şeklinde AB'ye bir uyarı göndermesinden sonra Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk İngiltere ile Brexit konusunda anlaşmanın hâlâ mümkün olduğunu söyledi.

Donald Tusk, Başbakan Theresa May'in gerçek bir hayranı olduğu şeklindeki bir açıklamasının ardından İngiltere'nin Brexit anlaşması teklifine karşı Avrupa Birliği'nin duruşunu savunarak "Aslında uzlaşmasız olan Bayan May" dedi.

Başbakan May, Avrupa Birliği liderlerinin Brexit planını reddetmesinin ardından dün yaptığı konuşmada Brüksel'den daha fazla saygı beklediğini söylemişti. Therasa May, bakanlar kurulu tarafından Chequers'te kabul edilen Brexit şartlarının, bu hafta Avusturya'nın Salzburg kentinde yapılan gayri resmi toplantıda AB liderleri tarafından kabul edilmesini istemişti.

Ancak AB liderleri May'in sunduğu yeni ekonomik ortaklık planının çalışmayacağını ve birliğin "Tek Pazar" olma özelliğini çökerteceğini ileri sürmüştü.

İngiltere 29 Mart 2019 tarihinde Avrupa Birliği'nden ayrılmak zorunda kalacak ancak her iki taraf da Kasım ayında onaylanacak bir anlaşma yapmak durumunda bulunuyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Başbakanlık konutunda yaptığı açıklamada, AB'nin herhangi bir karşı teklif getirmeden kendi teklif ettikleri Brexit planını reddettiğini, bunun kabul edilemeyeceğini söyleyip gerekirse hiçbir anlaşma olmadan AB'den ayrılmalarının da söz konusunu olduğunu söylemişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk AB liderlerinin zirvede May'in teklifini büyük bir ciddiyetle ele aldıklarını ve bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi. Tusk, "AB'nin İngiltere'nin Chequers planı üzerinde çekincelerinin olduğunu biliyordu. Müzakere mantığını anlayarak iyi niyetle bir uzlaşmanın hâlâ mümkün olduğuna kaniyim. Bu sözleri, İngiltere'nin yakın bir dostu ve Başbakan May'in bir hayranı olarak söylüyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı