Avrupa KOBİ Haftası

Avrupa KOBİ Haftası

ATO Başkanı Bezci:

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, "Bu yıl 6. gerçekleştirilen KOBİ Haftası, AB, ulusal, bölgesel ve yerel yetkililerin KOBİ'lere yönelik desteklerine ilişkin bilgi sağlamayı, girişimciliği desteklemeyi ve farkındalık kazandırmayı amaçlıyor" dedi.

Avrupa KOBİ Haftası dolayısıyla ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bezci, Avrupa Komisyonu'nun 2009'da KOBİ'leri desteklemek amacıyla 37 ülkede eşzamanlı olarak KOBİ haftası başlattığını hatırlattı. Bezci, Türkiye'de gerçekleştirilecek Avrupa KOBİ Haftası kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) kamuyu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ise özel sektörü temsilen ulusal koordinatör olarak yer aldığını anlattı.

Bu yıl 6. gerçekleştirilen KOBİ Haftası'nın; AB, ulusal, bölgesel ve yerel yetkililerin KOBİ'lere yönelik desteklerine ilişkin bilgi sağlamayı, girişimciliği desteklemeyi ve farkındalık kazandırmayı amaçladığını belirten Bezci, "AB'nin 2020 yılına yönelik stratejisini tanımlayan ana politikalarından biri 'küreselleşen çağ için sanayi politikası' olarak belirlendi. Bu süreçte ülkelerde ekonomik faaliyette bulunan işletmelerin yüzde 90'dan fazlasını temsil eden KOBİ'lere özel önem verilmektedir. Bu yıl başlayan ve 2020 yılına kadar sürecek olan COSME yani işletmelerin ve KOBİ'lerin rekabet edebilirliği programında temel hedef KOBİ'lerin gelişmesidir" diye konuştu.  

- "Yöntem KOBİ sayısının artmasına katkı sağlayacak"

Bezci, KOBİ'lere yönelik finansman desteklerinin AB Komisyonunca kredi garanti desteği ve büyüme amaçlı özkaynak desteği olmak üzere 2 ana başlıkta toplandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunlardan ilki kredi garanti desteğidir. Kredi garanti desteği aracılığıyla Avrupa Yatırım Fonu, seçilecek finansal aracılara, örneğin garanti kuruluşları, bankalar, leasing firmaları gibi, KOBİ'lere daha fazla kredi ve leasing imkanı sunabilmelerine destek olmak amacıyla, KOBİ kredi finans portföylerinin menkul kıymetleştirilmesini de içerecek biçimde garanti ve karşı garanti sunacak. Riskin paylaşılmasıyla COSME garantileri, geleneksel bankacılık sistemine erişimde zorluklar yaşayan birçok KOBİ'nin kredi finansmanına erişimini kolaylaştıracak. Finansal aracıların finansman sağlayacakları bu yöntem KOBİ sayısının artmasına katkı sağlayacak. 

İkinci başlık ise büyüme amaçlı özkaynak desteğidir. Büyüme amaçlı özkaynak desteği, AB işletmelerinin büyüme, araştırma ve inovasyon çalışmalarını erken evrelerden gelişim evrelerine kadar desteklemek amacıyla ortaya konulan tek AB özkaynak finansman aracının bir unsurudur."

Finansman imkanlarından COSME programı aracılığıyla şartları yerine getiren Türk işletmelerinin de yararlanabileceğine işaret eden Bezci, özellikle başkentin girişimcileri ve işletme sahiplerinin yararlanmasını dilediğini sözlerine ekledi.

Bezci'nin ardından KOSGEB uzmanları, desteklere ilişkin bilgi verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı