"Avrupa kendi güvenliğini tehdit altına soktu"

"Avrupa kendi güvenliğini tehdit altına soktu"

TBMM Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Bilgin:"AB'nin Türkiye'yi dışlayacak bir siyaset anlayışını sürdürmesi, güvenlik konusunda da ciddi sorunlara yol açtığını ve daha da açabileceğini öngörüyorum. Çünkü, Tü

TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - TBMM Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'yi dışlayacak bir siyaset anlayışını sürdürmesinin güvenlik konusunda da ciddi sorunlara yol açtığını ve daha da açacağını belirterek, "Çünkü Türkiye'nin güvenliği aynı zamanda Avrupa'nın da güvenliğidir." dedi.

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararının, Türkiye'yi Avrupa'dan dışlama siyaseti olarak görmek gerektiğini söyledi.

Bugün ekonomi, demokrasi ve insan hakları açısından geride olan ülkelerin AB üyesi olduğuna dikkati çeken Bilgin, her alanda çok iyi konumda bulunan Türkiye'nin ise üyelik konusunda önüne sürekli engeller çıkarıldığını vurguladı. Türkiye'nin demokrasisi ilerledikçe AB'den uzaklaştığı gibi bir manzaranın ortaya çıktığını dile getiren Bilgin, "Demokrasisini güçlendiren Türkiye, AB ilişkilerinde daha bağımsız ve eşit düzeyde bir ilişki istiyor. Türkiye ikinci statü ülke konumunu reddediyor. Türkiye, demokratikleştikçe daha da bağımsızlaşıyor, 'Avrupa olmazsa olmaz, Avrupa ne derse olsun' diyen ya da Avrupa'nın vesayetini kabul etmiş bir ideolojiden uzaklaşıyor." ifadesini kullandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının da üye ülkelerin iş birliği alanlarındaki imkanları geliştiren, ikili ilişkileri zenginleştiren bir topluluk olduğunu aktaran Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile AB arasında sorun yaşandıkça Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının görev alanında da sorunlar ortaya çıkıyor. Bu açıdan AB'nin Türkiye'yi dışlayacak bir siyaset anlayışını sürdürmesi, güvenlik konusunda da ciddi sorunlara yol açtığını ve daha da açabileceğini öngörüyorum. Çünkü, Türkiye'nin güvenliği aynı zamanda Avrupa'nın güvenliğidir. Türkiye, Suriye, Irak, Ortadoğu tarafından başta terör olmak üzere ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. PKK, IŞİD, FETÖ bu tehditleri birleştirdiğimiz zaman Türkiye adeta bir kuşatmaya alınmak istenmektedir. Türkiye'nin kuşatma altına alınması batıyı rahatlatmaz. Türkiye bir anlamda batıyla iş birliği imkanlarını geliştirdikçe batının da güvenlik alanı gelişir. Türkiye'nin bu konuda zaafa düşmesi bir müddet sonra bu sorunların doğrudan doğruya batıyla yüz yüze gelmesi demektir. Bu bakımdan güvenli bir Türkiye'yi yaratamayan, buna uygun politik tavır almayan Avrupa aynı zamanda kendi insan haklarını, güvenliğini tehdit altına sokmuş olmaktadır."

- "Terör örgütünün cinayetlerini savunan kim olursa olsun yargılanır"

Vedat Bilgin, terörün bugün küresel bir genişleme, eğilim gösterdiğini belirterek, teröre karşı da küresel iş birliğinin şart olduğunun altını çizdi.

AB ülkelerinin de güvenlik iş birliği çerçevesinde küresel tehdide karşı ortak bir tavır alması gerektiğine işaret eden Bilgin, AB ülkelerinin ise teröre karşı yanlış bir tutum içinde olduklarını bildirdi. Demokrasinin yanında olanların teröre karşı durmaları gerektiğini ifade eden Bilgin, "Batılı ülkelerin terörle iş birliği tavırlarını sadece Türkiye düşmanlığı olarak değil, demokrasi düşmanlığı olarak nitelendiriyoruz. AP'nin aldığı karar iki yüzlülüktür, terör örgütünü cesaretlendirecek bir karardır. Terör örgütünün cinayetlerini savunan, bunu hukuka karşı, insan haklarına karşı yapan kim olursa olsun milletvekili de olsa bu hukuk devletinde yargılanır. Türkiye'nin de yaptığı budur." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgin, Türkiye'nin rahatsız olduğu konuları, teşkilat olarak şubat ayında Viyana'da gerçekleştirilecek uluslararası toplantıda dile getireceklerini belirtti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :