Avrupa Birliği, Macaristan'ı mahkemeye verdi

Avrupa Birliği, Macaristan'ı mahkemeye verdi

Avrupa Adalet Divanı'na şikayet edilen Budapeşte yönetimi, sığınmacı politikasını ihlal etmekle suçlanıyor. Macaristan'ın resmi bildirime yanıt vermek için iki ay süresi var.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Macaristan'ın sığınmacı politikasının AB hukukuna uymadığı gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanına başvuru yaptı.

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, Macaristan'ın sığınmacı  politikasının AB hukukuna uymadığı, bu nedenle Avrupa Adalet Divanına başvurduğu  belirtildi.

Komisyonun aynı zamanda Macaristan'a iltica ile oturum hakkına ilişkin  faaliyetleri cezalandıran ve iltica talebine daha fazla kısıtlamalar getiren yeni  yasaya ilişkin resmi bir bildirim gönderdiği duyuruldu.

Macar yetkililere resmi bildirime cevap vermesi için iki ay süre  tanındı.

Komisyonun Aralık 2015'te Macaristan hakkında bir ihlal prosedürü,  Aralık 2017'de de sığınmacı politikasından duyulan endişeleri ifaden eden  gerekçeli görüşü Budapeşte yönetimine ilettiği anımsatılarak, bu süreç içinde  kaydedilen ilerlemenin yetersiz olması nedeniyle ihlal sürecinin son adımı olan  dava açma kararının alındığı bildirildi.

Zorunlu sığınmacı kotası

Avrupa'yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için  AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan ve korumaya ihtiyacı olan 160 bin  sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene içinde dağıtılması  kararı almıştı. Bu karara daha sonra Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı  çıkmıştı.

AB Komisyonu, Çekya, Macaristan ve Polonya'yı AB'nin zorunlu sığınmacı  kota sistemine uymadığı için haklarında ihlal süreci başlatmıştı.

Slovakya ve Macaristan ise Avrupa Adalet Divanına AB Konseyinin  kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB'nin kota sisteminin  sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.

Adalet Divanı ise iki ülkenin başvurusunu reddetmişti.