Avro Grubu toplantısı

Avro Grubu toplantısı

Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem:- "Amacımız zor konuları çözerek kreditör temsilcilerinin görüşmelere başlamak üzere Atina'ya geri dönmesini sağlamak"- "Yunanistan'da likidite ile ilgili önemli bir sorun, akut bir para gereksinimi yok. Yunanistan'da ekono

BRÜKSEL (AA) - Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Amacımız zor konuları çözerek kreditör temsilcilerinin görüşmelere başlamak üzere Atina'ya geri dönmesini sağlamak." dedi.

Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen ve avro kullanan AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarını bir araya getiren Avro Grubu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Kreditör temsilcilerinin Atina'ya tekrar dönmesi için Yunan hükümetiyle yoğun görüşmelerin sürdüğünü belirten Dijsselbloem, "Amacımız zor konuları çözerek kreditör temsilcilerinin görüşmelere başlamak üzere Atina'ya geri dönmesini sağlamak." diye konuştu.

Dijsselbloem, görüşmelerde ciddi ilerleme sağlandığına ve Avro Grubu toplantısında bu konuların ele alınacağına işaret ederek, "Yunanistan'da likidite ile ilgili önemli bir sorun, akut bir para gereksinimi yok. Yunanistan'da ekonomik toparlanma devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

IMF'nin pozisyonunun aynı olduğunu anlatan Dijsselbloem, "IMF, Yunanistan'ın kurtarma programına katılmak istiyor ama katılmadan önce reformların yapılmasını ve borcun sürdürülebilir hale gelmesini talep ediyor." ifadelerini kullandı.

Dijsselbloem, Yunanistan'daki vergi, emeklilik ve istihdam piyasası reformlarının karmaşık konular olduğunu ve Avrupa'da seçimlerin yapılacak olmasının kurtarma programını etkilemeyeceğini söyledi.

Öte yandan, IMF, Yunanistan kurtarma programına katılmak için ülke borcunun daha sürdürülebilir hale getirilmesini talep ediyor.

Kreditörler, Yunanistan’dan toplam 86 milyar avroluk kurtarma programı çerçevesinde istihdam piyasası reformları yapmasını istiyor. Yunanistan’dan talep edilen iş gücü piyasası reformunda şirketlerin eleman çıkartmalarının daha kolay hale getirilmesi ve işçi sendikalarının haklarının sınırlandırılması gibi tedbirler yer alıyor.

Yunanistan'ın toplam borç yükünün bu yıl 300 milyar avroyu geçmesi ve borçların milli gelirinin yüzde 180'ine ulaşması öngörülüyor. 2010 yılından beri üç kurtarma programı uygulanan Yunanistan, Avro Bölgesi ülkeleri arasında milli gelirine oranla en yüksek borca sahip durumda bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :