Avni Mutlu'nun ''iş kazası'' davası

Avni Mutlu'nun ''iş kazası'' davası

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (İOSB) 2010 yılında iki taşeron işçinin elektrik akımına kapılarak ölmesi olayında, kazada sorumluluğu olduğu iddia edilen aralarında FETÖ'nün "mülkiye" yapılanmasına yönelik davada tutuklu yargılanan eski İstanbul Val

 İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (İOSB) 2010 yılında iki taşeron işçinin elektrik akımına kapılarak ölmesi olayında, vali olması nedeniyle İkitelli OSB Başkanlığı'nda Yönetim Kurulu Başkan sıfatı bulunduğu için kazada sorumluluğu olduğu iddia edilen FETÖ'nün "mülkiye" yapılanmasına yönelik davada tutuklu yargılanan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile 2 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, başka suçtan tutuklu Hüseyin Avni Mutlu ile sanıkların avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklar OSB yönetim kurulu üyeleri Hasan Tahsin Karagöz ve Nihat Tunalı ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada kimlik sorgusu yapılan sanık Mutlu, eşinin emekli maaşı ile geçindiğini söyledi. Kimlik tespitlerinin ardından savunma yapan sanık Mutlu, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, bu olay olmadan yaklaşık 2 ay önce İstanbul Valiliğine atandığını, bu göreve geldikten sonra İl Özel İdarelerinin Organize Sanayi bölgelerindeki temsilci bulundurulması gerekliliğinden dolayı İkitelli OSB'nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğünü anlattı.

Sanık Mutlu, ihale sürecinin ve personel alımının kendisi göreve başlamadan önce tamamlandığını ifade ederek, kısa bir süre sonra da bu elim kazanın medyadan geldiğini, dolayısıyla kendisinin bir sorumluluğunun bulunmadığını, bu nedenle beraatini talep etti.

Duruşmaya katılmayan sanıkların avukatları da söz alarak, müvekkillerinin yurt dışında bulunduğu için duruşmaya gelemediğini bir dahaki celse hazır olacaklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, başka suçtan tutuklu sanık Mutlu'nun bir dahaki duruşmaya SEGBİS ile katılımın sağlanmasına, duruşmaya gelmeyen sanıkların bu celse için mazeretinin kabulüne, dava konusu ile ilgili Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kazada sorumlu taşeron firmanın çalışanlarının yargılanıp cezalandırıldığı davanın Yargıtay'dan dönüşünün beklenmesini karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Davanın geçmişi

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde 22 Ağustos 2010'da trafo bakım, taşeron firmada temizlik ve onarım işinde çalıştırılan Erkan Karataş ve Satılmış Çolakoğlu elektrik akımına kapılmaları üzerine hastaneye kaldırılmışlardı. İşçiler Karataş ve Çolakoğlu tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybetmişlerdi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sonucunda Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişi raporuna göre kusurlu bulunan İkitelli OSB'deki elektrik mühendisleri ve taşeron firma yetkilisi sanıklar değişik hapis cezasına çarptırıldı. Dava dosyası Yargıtay'a gönderilmişti.

Söz konusu davada yer alan bilirkişi raporuna göre aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da bulunduğu o dönem İkitelli OSB'de yönetim kurulu üyelerinin de olayda sorumluluğu olduğu iddiasıyla haklarında 2015 yılında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede, sanık Hüseyin Avni Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri Hasan Tahsin Karagöz ve Nihat Tunalı hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianameyi inceleyen Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise yetkisizlik kararıyla dava dosyasını İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :