ATSO temmuz ayı meclis toplantısı

ATSO temmuz ayı meclis toplantısı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin:- "Bugüne kadar bu millet teröre boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Hiç kimse Türk milletini terörle, tehditle teslim alamayacaktır"- "(Zenginin parası fakirin çenesini yorar) denirdi. Türkiye'de artık fakir kendi d

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye'nin son dönemde terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bugüne kadar bu millet teröre boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Hiç kimse Türk milletini terörle tehditle teslim alamayacaktır" dedi.

ATSO'nun temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında gerçekleştirildi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, burada yaptığı konuşmada, bölgede uzun zamandır güvenlik boşluğu yaşandığını öne sürerek, yaşananların herkesi endişelendirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin bölgede güvenlik önlemlerini almakta geç kaldığını savunan Çetin, provokasyon veya kışkırtmalara karşı temkinli olunması gerektiğinin altını çizdi. Çetin, "Türkiye tam 40 yıldır aralıksız terörle yaşıyor. Bugüne kadar bu millet teröre boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Hiç kimse Türk milletini terörle tehditle teslim alamayacaktır. Asker ve polisimizi haince, barbarca şehit eden katilleri nefretle kınıyoruz. Suruç'ta sivil insanları katledenleri de lanetliyoruz" diye konuştu.

- "Gün, kişisel hesap günü değildir"

Budak, sınırda yaşanan terör saldırılarının Türkiye'yi sarmaması için gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğunu dile getirerek, "Bu yangının Türkiye'yi sarmaması için devletin bütün kurumları siyaset üstü ilke ve değerler çerçevesinde toparlanmalıdır. Eğer ulusal birliğimizi güçlendirmez, siyasi uzlaşmayı gerçekleştiremezsek, bu terörü ve getireceği siyasi riskleri önleyemeyiz. Gün, kişisel hesap, grup, parti hesabı yapma günü değildir" dedi.

DAEŞ'in Irak ve Suriye'yi etnik ve mezhebi olarak üç parçaya bölmek için kurulduğunu öne süren Çetin, şöyle konuştu:

 "Bölgedeki boşluk nedeniyle Afganistan'ın Taliban'ı haline gelmiştir. Muhtemelen sınırlar yeniden çizilinceye kadar orada kan akmaya devam edecektir. Bu bölme planları bundan 30 yıl önce yapılmış planlardır. Ancak bu ülkelerde demokrasi ve ulusal birlik olmadığı için bu planlar başarılı olmuşlardır. Dolayısıyla demokrasi ve ulusal uzlaşma ve birliğin alternatifinin olmadığını unutmamak gerekir. Türkiye, kesinlikle etnik ayrışma ve mezhep ayrışması tuzağına düşmemeli, terör örgütleri kanalıyla oynanan oyuna gelmemelidir. Dolayısıyla siyasi istikrar için, Suriye batağına saplanmamak için, terörü önlemek için, ekonomik gelişme için tek çare ulusal uzlaşmadır. Hiçbir konu, hiçbir makam Türkiye'nin geleceğinden daha önemli değildir. Gerek bu gelişmeler gerekse ekonomik durum nedeniyle gerginlik yaratacak bir siyasi yarışa ülkenin dayanacak gücü yoktur. Bu ortamda siyasi uzlaşma olmadan huzur da istikrar da başarı da olmayacaktır. Bu nedenle buradan herkese çağrı yapıyor, rica ediyoruz. Devlet ve kurumlar olarak bizler duyguyla değil, akıl ve hesapla hareket etmek zorundayız. Bunca yılın tecrübesiyle terörün sadece askeri önlemlerle bitmediğini artık biliyoruz."

- "Zenginin parası sadece medyayı yoruyor"

Piyasadaki sıkıntıyı kendilerinin çektiğini belirten Çetin, "Ama medyada bizim sıkıntılarımız değil, otomobil ve inşaat reklamları var. 'Zenginin parası fakirin çenesini yorar' denirdi. Türkiye'de artık fakir kendi derdine düşmüş, zenginin parası sadece medyayı yoruyor" dedi.

Çetin, Antalya verilerinde de olumlu bir tablo ortaya koyamadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Şirket kayıtlarında yüzde 4'e yakın, yatırım teşviklerinde yüzde 50, ihracatta yüzde 9 düşüş yaşıyoruz. Turizmde son haftalarda biraz toparlanma oldu, hatta son günlerde turist sayısı ay bazında geçen yıl rakamlarına yaklaştı, ancak yıllık olarak yüzde 7'lik kayıp devam ediyor. Son terör olayları olumlu beklentileri iyice bozdu. Turist sayısı dışında, fiyat indirimleri ve geceleme düşüşleri, toplam gelir ve Antalya ekonomisine yansıdı. Doluluk oranı ve fiyatlarda yüzde 10-15 civarında düşüş görüyoruz. Bunun sonucunda Antalya'nın mayıs ayı net KDV tahsilatı geçen yıla göre sıfır oldu, yani artmadı, Haziran ayı tahsilatı yalnızca yüzde 5,6 artmış durumda. Otomobil ve konut satışına rağmen KDV'deki bu yavaşlama piyasanın gerçek durumunu göstermektedir."

Konuşmalardan sonra ATSO Başkanı Davut Çetin, "Üretimde Fikirde Girişimcilikte Fark Yaratan Kadınlar" isimli 2015 Yılı Antalya'nın Kadın Girişimcileri Ödülleri Yarışması'nda dereceye giren girişimci kadınlara plaketlerini verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı