Atso Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Atso Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin:"Dövizdeki dalgalanma ve belirsizlik yüzünden piyasada para dönmüyor. Seçimlere, hatta yeni hükümet kurulana kadar ekonomide durgunluk devam edebilir"- "Fırıncılar grubumuz bugüne kadar zincir marketlerden, ruhsatsız fırı

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, dövizdeki dalgalanma ve belirsizlik yüzünden piyasada para dönmediğini ifade ederek, "Seçimlere, hatta yeni hükümet kuruluna kadar ekonomide durgunluk devam edebilir" dedi.

ATSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Çetin, piyasalarda ciddi durgunluk yaşandığını, bu durumun tüm iş dünyasını etkilediğini söyledi.

Yılbaşından bu yana en çok değer kaybı yaşayan para birimlerinden birinin Türk Lirası olduğunu kaydeden Çetin, mart ayında KDV tahsilatının geçen yıl aynı aya göre yüzde 2,5 düştüğünü, bunun da tüketimin iyice kısıldığı anlamına geldiğini anlattı.

İhracatın yavaşladığını, özel sektörün girdi maliyetlerinin arttığını belirten Çetin, "Bu sorunlara son dönemde seçimlerin yarattığı belirsizlik eklenmiş durumda. Dövizdeki dalgalanma ve belirsizlik yüzünden piyasada para dönmüyor. Seçimlere, hatta yeni hükümet kurulana kadar ekonomide durgunluk devam edebilir" diye konuştu.

Bazı tarımsal girdilerde dövizle açıklanamayan artışların görüldüğüne işaret eden Çetin, bazı ürünlerde piyasayı 4-5 firmanın kontrol ettiğini, devletin mutlaka temel girdilerde piyasayı ciddi biçimde denetlemesi, gerekirse doğrudan müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

 

- Turizm sektörü

Antalya'da genel makro ekonomik durgunluk dışında turizm sektörü nedeniyle sorun yaşandığını dile getiren Çetin, turizmde 3,5 aylık dönemdeki kaybın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 4 olduğunu, yatırım belgesi hacminde de yüzde 40'a yakın düşüş görüldüğünü söyledi.

Çetin, hükümetin seçimleri beklemeden turizm sektörü için tedbir alması ve desteklere devam etmesi gerektiğini vurguladı.

 

- İnternetten pasta satışı yapan kadınlara eleştiri

İnternetten pasta, börek satışı yapan ev kadınlarının vergisini ödeyerek iş yapan fırıncılara ve pastacılara karşı haksız rekabet yarattıklarını iddia eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fırıncılar grubumuz bugüne kadar zincir marketlerden, ruhsatsız fırınlardan ve büfelerden şikayet ederdi. Şimdi başlarına bir de ev hanımları çıktı. İnternet üzerinden veya kayıtdışı pasta satışları başlamış durumda. Biz kadın girişimcilerimizi destekliyoruz elbette ama haksız rekabet de olmamalıdır. Kayıtdışılık yerine devlet destekleri alınmalıdır."

 

- Otomasyon ve verimliliğin önemi

Tarımdan sanayiye tüm şirketlerin otomasyon yatırımı yapması ve daha verimli çalışmaları gerektiğinin altını çizen Çetin, bunu yapmayan şirketlerin piyasadan silineceğini ifade etti.

Türkiye'de sanayici, girişimci, KOBİ ve reel sektörün hevesini, azmini kaybetmek üzere olduğunu savunan Çetin, "Sermaye az, ortaklık kültürü yok, aynı alanda çok firma olunca bir de kayıt dışı firmalar olunca kar marjı yetmiyor. Sanayi üretimini teşvik etmek, yeniliği teşvik etmek, KOBİ'lerin güçlenmesini teşvik etmek gerekiyor" diye konuştu.

 

- Adalet ve güvenlik sistemi

Adalet Bakanlığı verilerine göre, ceza mahkemelerine her yıl yaklaşık 1,5 milyon dava açıldığını, 2,5 milyon civarında sanığın yargılandığını belirten Çetin, hukuk mahkemelerinde yıl içinde açılan dava sayısının 2005 yılında 1,5 milyon iken 2013 yılında 1,8 milyonu aştığını, 2006 yılında 35 bin olan hükümlü sayısının da bu yıl 141 bine yükseldiğini söyledi.

Çetin, mahkemelerde milyonlarca dava ve milyonlarca sanık bulunduğunu, Türkiye'de insanın insana güveninin kalmadığını öne sürerek, "Türkiye helalleşme kültürünü unutmuş durumda. Herkes sadece kendisinin kazanmasını istiyor. Bu kültür siyasetten başlayıp topluma yayılıyor. Dolasıyla gerçekten siyasetten başlayarak her yerde diyalog, uzlaşma, güven ve saygı kültürünü geliştirmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan bazı ATSO üyeleri, Çetin'in ev kadınlarının üretimiyle ilgili değerlendirmesine karşı çıkarak, evde oturup izdivaç izleyen bir kadın toplumu yerine üreten kadının daha iyi olduğunu, üreten kadınların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı