Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "Biz sizinle (AB) de Nabucco'yu imzaladık. Nabucco'yu imzaladığımızdan bu yana hatırladığım kadarıyla 6 yıl geçti. Niye adım atamadık? E sen para çıkarmazsan, tedarik, bunu halletmezsen, bu iş yürümez. Ondan sonra faturayı nere

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Nabucco projesine imza koyduğunu anımsatarak, "Nabucco'yu imzaladığımızdan bu yana hatırladığım kadarıyla 6 yıl geçti. Niye adım atamadık? E sen para çıkarmazsan, tedarik, bunu halletmezsen, bu iş yürümez. Ondan sonra faturayı nereye kesiyorlar? Türkiye'ye. Bize niye fatura kesiyorsun? Biz diyoruz ki 'Bizim her şeyimiz hazır, biz varız'. Ama bizim görevimiz ne? Transit. Biz bunda varız. Bizim bir özelliğimiz daha var, tüketiciyiz. Ona da varız. Ama sen tedarik yaptın mı? Parayı getirdin mi? Bak Azerbaycan adımı attı. Biz de kalktık Azerbaycan'a ortak olduk" dedi.

Erdoğan, Grand Tarabya Oteli'nde, bu yıl yedincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuştu.

Suriye ve Irak başta olmak üzere sorunlu bölgelerden Avrupa'ya yönelen göçmen akınının, Türkiye-AB ilişkilerinin önemini ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye ile AB arasındaki etkin iş birliğinin Avrasya ve Ortadoğu'yu ilgilendiren çeşitli alanlarda derin tesirleri olacağını, Türkiye ile olumlu ilişkiler kuran herkes gibi AB'nin de bundan kazançlı çıkacağını, bu bakımdan Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu anlattı.

Erdoğan, Türkiye'nin gerek bölgesinde gerekse küresel düzeyde bir aktör ve ortak olarak değerini vurgulayarak, "Avrupa'nın bugün en çok ihtiyaç duyduğu ekonomik ve sosyal dinamizmi, üye olması halinde Birliğe kazandırabilecek tek ülke Türkiye'dir. Biz, yakın coğrafyamızda yaşanan tüm sorunlara rağmen güçlü demokrasimiz ve istikrarlı ekonomimizle geleceğe umutla bakıyoruz. Kendi ülkemizle birlikte iş birliği halinde olduğumuz tüm dost ve kardeş toplumları da refah ve kalkınma içinde görmek istiyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin son 13 yılda ekonomik, sosyal, kültürel ve insani düzeydeki ilişkilerinin geniş bir coğrafyada katlanarak arttığını, ikili ve bölgesel düzeyde çok sayıda diyalog ve iş birliği mekanizmasının kurulmasına öncülük ettiğini, az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarına katkı sağlamak için özel gayret gösterdiğini anlatan Erdoğan, "2014'te 4,5 milyar dolara ulaşan insani yardımlarımızla OECD ülkeleri arasında kalkınma yardımlarını en fazla artıran ülke olduk. Bu doğrultudaki çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz" dedi.

- "Barış, istikrar ve refah aracı olması gereken enerji, iş birliklerini teşvik etmeli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerjinin, Türkiye'nin kalkınma alanındaki çalışmalarının en başta gelen konularından biri olduğuna değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya enerji haritasının değiştiğini, enerji alanında yeni aktörlerin ortaya çıktığını görüyoruz, biliyoruz. Tabii enerjinin çeşitlendirilmesi şart. 13 yıl önce Türkiye de bu noktada çok ama çok fakirdi, onu da açıkça söyleyeyim. Kaynakların olmayışından değil, var olduğu halde bunların devreye alınmamasından, alınamamasından dolayı çok fakirdi. Enerji üreten ve tüketen ülkelerin kavşağında bulunması, ülkemize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Enerji güvenliğinin sağlanmasında üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki ki buna 3T diyorum, etkin iş birliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Yani tedarik, transit, tüketici... Barış, istikrar ve refah aracı olması gereken enerji, ihtilaflar yerine iş birliklerini teşvik etmelidir."

Orta Asya ve Hazar havzası doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkinin, Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunacağına dikkati çeken Erdoğan, bu amaçla ABD'nin de desteğiyle Azerbaycan ve Gürcistan'la büyük projelere imza atıldığını ifade etti.

Erdoğan, "Geçmişte bazı çevrelerce bir hayal olarak görülen Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerini başarıyla hayata geçirdik. 'Olmaz' diyorlardı. Buyurun, oldu. Bütün mesele inanmak, azmetmek ve adımı atmak. 2007'de ise Türkiye Yunanistan Enterkonnektörü ile Azeri gazının alternatif bir güzergah üzerinden Avrupa'ya ihracına vesile olduk" dedi.

Kerkük-Ceyhan, İran-Türkiye, Mavi Akım'ı hayata geçirilen diğer boru hattı projeleri olarak sıralayan Erdoğan, Azerbaycan'la geliştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinin, Türkiye topraklarında inşa edilecek en uzun boru hattı olacağını, hatla Azeri gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasının sağlanacağını söyledi.

Erdoğan, AB'ye şöyle seslendi:

"Biz sizinle de Nabucco'yu imzaladık. Nabucco'yu imzaladığımızdan bu yana hatırladığım kadarıyla 6 yıl geçti. Niye adım atamadık? E sen para çıkarmazsan, tedarik, bunu halletmezsen, bu iş yürümez. Ondan sonra faturayı nereye kesiyorlar? Türkiye'ye. Bize niye fatura kesiyorsun? Biz diyoruz ki 'Bizim her şeyimiz hazır, biz varız'. Ama bizim görevimiz ne? Transit. Biz bunda varız. Bizim bir özelliğimiz daha var, tüketiciyiz. Ona da varız. Ama sen tedarik yaptın mı? Parayı getirdin mi? Bak Azerbaycan adımı attı. Biz de kalktık Azerbaycan'a ortak olduk. Şu anda ortaklar olarak el ele verdik, temeli attık ve şu anda da ihaleler yapıldı, inşaatlar hızla devam ediyor."

Türkmen doğalgazı başta olmak üzere alternatif kaynakların da söz konusu boru hattına aslında dahil edilmesi için de çalışma yürütüldüğüne değinen Erdoğan, Doğu Akdeniz, Irak ve Hazar bölgesiyle ilgili Türkiye'nin enerji merkezi özelliğini güçlendirecek yönde gelişmeler bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20'de enerji konusunu Türkiye'nin öne çıkardığını, Antalya Zirvesi sırasında yapılan görüşmelerin ve zirve sonunda kabul edilen bildiriyle Antalya Eylem Planı'nın bu bakımdan önem taşıdığını vurguladı. 

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı