Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Cumhurbaşkanı Eroğan: (3)- "Paris'te yaşanan terör eylemleri hem terörizmle mücadele hem de göçmenler konusunda bizleri yeni bir yol ayrımına getirdi"- "Zirve (G20 Liderler Zirvesi) sonunda mutat bildirinin yanında bir de terörizmle mücadele bildirisi yay

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris'te yaşanan terör eylemlerinin hem terörizmle mücadele hem de göçmenler konusunda ülkeleri yeni bir yol ayrımına getirdiğini belirterek, "Zirve (G20 Liderler Zirvesi) sonunda mutat bildirinin yanında bir de terörizmle mücadele bildirisi yayınladık. Bu bildiride, Paris, Ankara, Gaziantep, Beyrut, bütün buralardaki saldırıları kınadıktan sonra terörle mücadele konusunda birlik içinde olduğumuzu vurguladık" dedi.

Erdoğan, Grand Tarabya Oteli'nde düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılış törenindeki konuşmasında, geçen hafta Paris'te yaşanan terör eylemlerine değindi.

"Paris'te yaşanan terör eylemleri hem terörizmle mücadele hem de göçmenler konusunda bizleri yeni bir yol ayrımına getirdi" diyen Erdoğan, Antalya'da yapılan G20 Liderler Zirvesi'nde bu meselenin enine boyuna konuşulduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 ülkenin lideriyle başbaşa görüşmeleri olduğunu, heyetler arası görüşmeler yaptığını hatırlatarak, "Bunları bütün teferruatıyla değerlendirdik. Zirve sonunda mutat bildirinin yanında bir de terörizmle mücadele bildirisi yayınladık. Bu bildiride, Paris, Ankara, Gaziantep, Beyrut, bütün buralardaki saldırıları kınadıktan sonra terörle mücadele konusunda birlik içinde olduğumuzu vurguladık" diye konuştu.

Terörizmin herhangi bir dinle, milliyetle, uygarlıkla veya etnik grupla ilgili hale getirilemeyeceğini özelikle belirttiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şunu burada çok açık, samimi olarak söylüyorum. Ben bir Müslümanım. İslam, 'silm' kelimesinden türemiştir. Yani Arapça 'barış' anlamına gelmektedir. Barış dini olan İslamı gölgeleyen DAİŞ denilen bir terör örgütü var. Bu terör örgütü nereden türedi? El-Kaide'den. Bunun yanında ülkemin içerisinde terör örgütleri var. PKK gibi. Suriye'nin kuzeyinde PYD, YPG gibi terör örgütleri var. Afrika'ya gidiyorsunuz. Boko Haram var. Bütün bunlar hangi dinden olursa olsun, değerli dostlar şunu bir defa iyi bilmemiz lazım. Hiçbir dine, o dinin olumsuz, kötü insan tipleri üzerinden yargılama yapamayız, yapmamalıyız. O dinin diğer mensuplarına asla böyle bir yaklaşım gösteremeyiz. Bunlar Müslümanların arasından çıktığı gibi Hristiyanların arasından da çıkar, Musevilerin arasından da çıkar. Aynı şekilde, mezheplerin içinden birçok çıkanları var. Ben şu anda mensubu bulunduğum, şeref duyduğum dinimin içinden çıkan bu teröristleri şiddetle lanetliyorum, telin ediyorum."

- "Paris'te kapıyı çaldı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20'de de bunun konuşulduğunu ifade ederek, "Dünya Müslümanları olarak, halkı Müslüman olan ülkelerin siyasi liderlerini de ağırlıklı olarak tavır koymaya davet ederken, aynı şekilde ilim adamlarını da bu konuda tavır koymaya, hatta din adamlarını da bu konuda tavır koymaya davet ettik, davet ediyoruz. Bunu hep birlikte yapmak durumundayız. Eğer yapamazsak, bugün Ankara'da bizim kapımızı çalan, bunu geçenlerde söyledim. Dedim ki 'Bak yarın da sizin kapınızı çalar.' Nitekim Paris'te kapıyı çaldı. Fakat Paris'te bitti mi? Başka bir yerde de bu kapıyı çalar. Onun içinde bu tavrı uluslararası bir  mutabakat içinde ele almak durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri ve içişleri bakanlıkları ile bütün istihbarat örgütlerinin birlikte yoğun bir çalışmanın içine girmek durumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Çünkü bu dünya barışı bir ülkenin, iki ülkenin değil, tüm dünyanın ortak meselesidir, sorunudur" dedi.

Erdoğan, zirveye katılan ve nüfusu Müslüman olan ülkelerin liderleri olarak aşırıcılıkla mücadele konusunda birlikte ve kararlı bir mücadele konusunda hemfikir olduklarını gördüğünü dile getirerek, bu mutabakatın nüfusu Müslümanlardan oluşan diğer ülkelerin de katıldığı bir mutabakat olacağına inandığını kaydetti.

Bu konuyu ikili temaslarında ve birlikte olacakları her platformda dile getireceklerini ve kararlılıklarını dünyaya göstereceklerini dile getiren Erdoğan, nitekim G20 Liderler Zirvesi esnasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu konuyla ilgili bildirisini tüm dünyaya, liderlere duyuracak şekilde açıkladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer ülkelere düşen önemli bir görev olduğunu ifade ederek, "Avrupa başta olmak üzere Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde bilhassa Müslümanlara karşı giderek ön yargılı, menfi ve dışlayıcı bir havanın yayılmakta olduğunu görüyoruz. Nitekim bizler Paris saldırısını tüm samimiyetimizle kınarken, Fransız halkının acısını paylaşırken çeşitli ülkeler de Müslümanlara yönelik saldırı haberleri almaya başladık" diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı