Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun:- "Türkiye'nin enerji talebi yılda yüzde 7 artıyor. Bu talebi karşılamak için Türkiye, 2023'e kadar toplam 125 milyar dolar enerji yatırımı planlıyor"

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin enerji talebinin yılda ortalama yüzde 7'ler civarında büyüdüğünü belirterek, "Bu talebi karşılayabilmemiz için Türkiye, 2023'e kadar toplamda 125 milyar dolar enerji yatırımı planlıyor" dedi. 

Alaboyun, bu yıl yedincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başarılı bir sınav verildiğini vurguladı. 

Türkiye'nin G20 tarihinde ilk defa Enerji Bakanları Toplantısı yaptığına işaret eden Alaboyun, bu toplantıda tartışılan konuların aynı zamanda 17-18 Kasım'da Paris'te gerçekleşen Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Enerji Bakanları Toplantısı'nda da gündeme geldiğini anlattı. 

Atlantik Konseyi'nin bu yıl Ortadoğu'daki gelişmeler ışığında daha da önemli olacağını söyleyen Alaboyun, "Bu zirvede enerji güvenliği tartışmalarda önceliği alacak. Bunun yanında, iklim değişikliği ve temiz enerji türleri de odak noktası haline gelecek. Enerji güvenliği çok yönlü bir konu ve ülkelerin birbirine olan bağımlılığını arttıran bir etmen. Bu bakış açısıyla, inanıyorum ki doğal kaynakları paylaşmak hem tedarikçi hem de tüketicilere karşılıklı refah getirecek" diye konuştu. 

- "Enerji barış ve diyalog için de değerlendirilmeli"

Bakan Alaboyun, enerjinin barış ve ikili diyalogların gelişimi için değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin enerji görünümü konusunda şunları kaydetti:

"Mevcut veriler, Türkiye'nin tüketiciler-tedarikçiler arasındaki jeo-stratejik konumunun önemini gösteriyor. Trans Anadolu Doğalgaz Boruhattı (TANAP) bunun güzel bir örneği. Irak'taki gaz potansiyeli, İran ve Doğu Akdeniz kaynakları da Türkiye ve Avrupa'nın kaynaklarını çeşitlendirmesine katkıda bulunacak. Doğalgaz yatırımlarının yanı sıra Türkiye 2023'e kadar enerji kapasitesini ikiye katlayacak. 2023'te kapasitemiz 130 bin megavat olacak, bugün ise 72 bin megavat seviyesinde bulunuyor. Elektrik üretiminde doğalgazın payını düşürmekte kararlıyız. Doğalgazın elektrik kurulu gücünde şu anki payı yüzde 29 olmasına rağmen üretimdeki payı yüzde 48. Bu bizim elektrik üretiminde doğalgaz bağımlılığımızın bir göstergesi."

Yenilenebilir enerji alanında rüzgarda Türkiye'nin 4 bin 200 megavat kapasitesi olduğunu hatırlatan Alaboyun, bu kapasitenin 2023'te 20 bin megavata çıkacağını söyledi.

Alaboyun, yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelin değerlendirilmesinin Türkiye'nin öncelikli gündemlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Doğalgaz bağımlılığımızı azaltmak ve enerji alanında sürdürülebilirlik sağlamak için, temiz enerjiyi kullanarak nükleer gibi baz santraller kurmaya çalışıyoruz. Çünkü Türkiye'nin enerji talebi yılda yüzde 7 artıyor. Bu talebi karşılayabilmemiz içinse Türkiye, 2023'e kadar her yıl 125 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor"  değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı