Atıl Araziler Üretime Kazandırılacak  ARAZİ BANKACILIĞI GELİYOR!

Atıl Araziler Üretime Kazandırılacak ARAZİ BANKACILIĞI GELİYOR!

"2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda yayınlanan bölgesel kalkınma için adımlar atıldı ve geçtiğimiz günlerde Konya'dan da bazı isimlerin katıldığı kurul 'Arazi Bankacılığı' için ilk adımı attı.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan "2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda tarım, hayvancılık ve ormancılık ile ticaret ve bölgesel kalkınma konularında yürütülecek çalışmalara yer verildi. Programda öne çıkan 'Arazi bankacılığı' dahil çeşitli modellerle atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlanıyor. Konya için önem arz eden Arazi Bankacılığı bütün bölgelerde kurulacak olup üretime katkı sağlaması da bekleniyor.

atil-araziler-uretime-kazandirilacak-(2).jpg

ATIL TARIM ARAZİLERİ ÜRETİME KAZANDIRILACAK

Gıda güvenliğini temin için ürün piyasalarında ve çiftçi gelirlerinde istikrar gözetilerek etkin stok yönetimi, üretim, pazarlama ve tüketim zincirinde kayıpların azaltılması, piyasaların düzenlenmesine ilişkin idari ve teknik kapasitenin güçlendirilmesi ve dış ticaret araçlarının etkin kullanılması sağlanacak. Sözleşmeli üretim ve arazi kiralama gibi yöntemlerle tarımsal işletmelerde ölçeklerin büyütülmesi, arazi edinimi uygulamalarının geliştirilmesiyle arazi bankacılığı dahil çeşitli modellerle atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kurulan tarım bilgi sistemlerinin, diğer kurumların hizmetlerinde ortak kullanıma sunulabilecek olanlar da dikkate alınarak geliştirilmesine devam edilecek.

atil-araziler-uretime-kazandirilacak-(1).jpg

KONYA'DAKİ ORAN YÜZDE 10

Bölgesel kalkınmayı hedefleyen 'Arazi Bankacılığı'nda miras nedeniyle bölünen arazilerin envanterlerini çıkararak tarıma kazandırmak, yerli ya da yabancı yatırımcıya satmak ya da kiralamak şeklinde olacak. Üretime açılmayan atıl arazinin oranı ise yüzde 10'larda olduğu da öğrenildi.

atil-arazilere--(1).jpg

KONYA İÇİN YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde Antalya'da düzenlenen altyapı oluşturma çalışmasına da yatırım programı hazırlayan çok sayıda isim katıldı. Konya'dan da raporların sunulduğu çalışmada Konya için yeni bir ivme kazandıracak.

atil-araziler-uretime-kazandirilacak-(3).jpg

3 MİLYAR 400 MİLYON HAZİNE ARAZİSİ VATANDAŞLARA KİRALANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalar yaparak atıl hazine arazilerini kiralama projesinde 3 milyar 400 milyon hazine arazisini vatandaşlara kiralayacaklarını belirterek, "34 milyon metre kare araziyi de hayvancılık ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla yine vatandaşımıza kiralama projemiz var. Buna ilişkin tüm Türkiye'de çok yoğun bir başvuru var. Sivas'ta başvuru sayısı 600 kişi bu başvuru giderek artıyor. Burada hayvancılığın geliştirilmesi, endemik bitkilerin yetiştirilmesi ve hazine arazilerini daha önce kullanan vatandaşlarımızın Tarım Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanması açısından bu proje Sivas için büyük önem arz ediyor. Bizde bunun takibini yapıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

M. Ali Elmacı-Memleket