Atık su tesisleri revizyon ediliyor

Atık su tesisleri revizyon ediliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) arasında imzalanan protokolle “Ülke Genelindeki Evsel/Kentsel Atık Su Arıtma Tesislerinin Mevcut Durumunun Tespiti, Revizyon İhtiyacının Belirlenmesi Projesi (TÜRAAT) başlatıldı.

Proje kapsamında, Türkiye genelindeki tüm evsel/kentsel atık su arıtma tesislerinin mevcut durumlarının tespiti, atıl durumda olan, inşaatı tamamlanamamış ve çeşitli nedenlerle işletilemeyen atık su arıtma tesislerinin belirlenmesi ve bu tesislerin ilgili mevzuata uygun şekilde işletilebilmesi için gerekli olan yatırımların ve maliyetlerinin fizibilitesi hazırlanacak.

Proje çerçevesinde ayrıca işletilemeyen ve çeşitli nedenlerle atıl durumdaki tesislerle inşaatı yarım kalmış her bir tesis için yapılacak işlere ait yaklaşık maliyet de hesaplanacak.

 

Projenin açılış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi

2016 yılı sonunda tamamlanması planlanan ve Türkiye’deki 81 ildeki inşaat halindeki ve atıl durumdaki tüm atık su arıtma tesislerinin yerinde inceleneceği projenin 4 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilen açılış toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ve Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız’ın açılış konuşmalarıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda, Proje Koordinatörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgehan Nas tarafından projenin tanıtımı yapıldı, proje kapsamında yürütülen çalışmalar ve arazi çalışmaları hakkında bilgi verildi.

 

“Şu ana kadar bin 117 atıksu tesisi tespit edildi”

Doç. Dr. Nas, yaptığı açıklamada, proje kapsamında şu ana kadar bin 117 atık su arıtma tesisinin tespit edildiğini söyledi. Proje ekibi olarak yaklaşık 80 bin kilometre yol kat ederek 81 ilde araştırma yaptıklarını ve saha çalışmalarının devam ettiğini belirten Doç. Dr. Nas, “Arıtma tesisi incelemelerinde tesisleri proje, inşaat ve işletme açılarından değerlendirmekteyiz. Toplantıda, proje kapsamında geliştirmiş olduğumuz yazılım hakkında da bilgilendirmede bulunduk. Yüksek ilk yatırım maliyetleri yanında yüksek işletme maliyetleri de gerektiren mevcut atık su arıtma tesislerinin verimli işletilmesi yanında 2023 yılına kadar yapılması planlanan binden fazla yeni atık su arıtma tesisinin projelendirilmesi, inşası ve verimli işletilebilmesi için projenin önemli çıktıları olacağına inanıyorum” diye konuştu.