"Atık su çamuru" gübre etkisi yapıyor

"Atık su çamuru" gübre etkisi yapıyor

Türk bilim adamları, yaptıkları araştırmada atık su çamurunun toprakta kimyasal gübreyle aynı etkiyi gösterdiğini tespit etti- NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu:- "Atık su çamuru, toprakta verimi arttırıyor, kimy

TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN - Türk bilim adamları, yaptıkları araştırmada atık su çamurunun toprakta kimyasal gübreyle aynı etkiyi gösterdiğini belirledi.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukçu, şehir sularının kullanıldıktan sonra arıtılarak deşarj noktalarına verilmesiyle toprak için çok faydalı olan çamur bileşenin ortaya çıktığını belirtti.

Üniversitede bir doktora öğrencisi ile iki yıl süren araştırmada, atık su çamurunun toprakta kimyasal gübreyle aynı etkiyi yaptığını tespit ettiklerini aktaran Konukçu, ''Bu konuyla ilgili bir proje hazırladık ve projemiz, TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Biz birkaç farklı dozda 3 dekarlık bir arazi üzerinde sulamayla birlikte kullandık. Çamur, kimyasal gübre kullanılan alandaki verimle aynı sonucu verdi. Tamam bir maliyeti var arıtmanın, çamuru getireceksiniz, çiftçi tarlaya atacak ama ortaya çıkacak maliyet, kimyasal gübre kullanımından çok daha düşük bir maliyet. Atık su çamurları kontrollü bir şekilde toprağa güzelce karıştırılarak kullanılabilirse çok faydalı olabilir" diye konuştu.

- 'Erozyonu yüzde 18'e kadar önleyebileceği sonucuna vardık''

Konukçu, atık su çamuruyla ilgili yapılan çalışmalarda, çamurun erozyonu da engellediğini tespit ettiklerini söyledi.

Trakya bölgesindeki toprakların organik madde bakımından fakir olduğunu anlatan Konukçu, "Toprağa, organik madde açısından zengin olan atık su çamurunu verdiğimiz zaman toprak suyun girişini kolaylaştırıyor. Trakya toprakları organik madde içeriği bakımından fakir topraklar. Ağır topraklar aynı zamanda, eğim de belli bir dereceye kadar var. Yağışın olduğu dönemlerde de genellikle toprak çıplak. Su ne kadar hızlı toprağa girer ise o kadar sudan istifade ediliyor ve erozyon azalıyor. İşte bu verdiğimiz atık su çamuru toprağa suyun girişini hızlandırıyor. Yaptığımız araştırmada çamurun yüze akışı azalttığı ve erozyonu yüzde 18'e kadar önleyebileceği sonucuna vardık" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı