Atık malzemeleri sanat eserine dönüştürüyorlar

Atık malzemeleri sanat eserine dönüştürüyorlar

Büyükçekmece'de topladıkları çeşitli atık malzemelerden saat kuleleri, köy evleri, tramvay ve gemi gibi minyatür eserler çıkaran sanatçılar, ortaya çıkardıkları eserlerle görenleri hayran bırakıyor

İSTANBUL (AA) - Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi'nde görev yapan 4 eğitmen, topladıkları atık malzemelerle saat kuleleri, köy evleri, tramvay ve gemilerin maketlerini yapıyor.

Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi'nde eğitmen olarak çalışan 69 yaşındaki emekli kaptan pilot Nihat Kalpakçı, 56 yaşındaki emekli albay Dr. Ahmet Kovancı, 55 yaşındaki emekli bankacı Caner Küçükyılmaz ve 60 yaşındaki emekli Özden Ceyhan, verdikleri kurslarla el sanatlarının gelişmesine katkı sağlıyor.

Maket yapımına ilgi duyan kursiyerler yetiştiren 4 eğitmen, atık malzemeleri değerlendirerek maket, minyatür ve rölyefler üretiyor.

Topladıkları çeşitli atık malzemeleri kullanarak ürettikleri saat kulelerinden köy evlerine, tramvaylardan gemilere kadar pek çok eser, görenleri hayran bırakıyor.

Eğitmenlerden Nihat Kalpakçı, çok çeşitli malzemeleri kullanarak eserler ürettiklerini dile getirerek, burada minyatür, maket ve rölyef olmak üzere üç bölümde el sanatları üzerine çalıştıklarını anlattı.

Genelde atık malzemeleri, çöpleri veya atılmak üzere olan malzemeleri değerlendirdiklerini dile getiren Kalpakçı, "Yaptığımız eserlerde marangozların talaşlarını yeşil boyayarak çimen elde ediyoruz. Yine yatakların içerisinden çıkan süngerleri kırpıp, boyayarak ağaçların yapraklarını, telleri kullanarak ağaç gövdelerini, fırtınalı havalarda atılan şemsiyelerin tellerini kullanarak yaptığımız evlerin yağmur oluklarını ve su borularını elde ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kalpakçı, 12 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Ben daha önce askerdim. Emekli olmadan önce ‘Acaba ne yapabilirim?' diye böyle bir kursa iştirak ettim. Boş zamanımı değerlendirmek için bu kursu aldım. Biz belediyeden kurs vermek üzere atölye talep ettik. Belediye bize yer tahsis etti." dedi.

- "Bizim için bir terapi oluyor"

Emekli olduktan sonra hobi olarak bu işe başladığını aktaran Özden Ceyhan da minyatür eserler yaptığını ve daha çok iç mekanlar üzerine çalıştığını söyledi.

Atık malzemelerden ellerine geçen her türlü metal, plastik, ahşap ürünleri değerlendirerek bu eserleri ortaya çıkardıklarını ifade eden Ceyhan, "Daha önce çimento fabrikasında çalışıyordum. Emekli olduktan sonra hobi olarak bu işe başladım. Bir terapi oluyor bizim için. Boş zamanlarımızı değerlendiriyoruz. Atık malzemeleri değerlendiriyoruz ve bu gibi eserleri ortaya çıkarıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :