"Atçalı Kel Mehmet Efe" 22 Eylül'de sinemalarda

"Atçalı Kel Mehmet Efe" 22 Eylül'de sinemalarda

Yapımcılığını Güler Nalbantoğlu'nun üstlendiği, halk kahramanı Atçalı Kel Mehmet Efe'nin hikayesi, 22 Eylül'de sinemaseverlerle buluşacak- Yapımcı Nalbantoğlu:- "Atçalı Kel Mehmet Efe, 1830'lu yıllarda yaşamış, o dönemde voyvodaların zulmünden bıkan Ege h

İSTANBUL (AA) - Yapımcılığını Güler Nalbantoğlu'nun üstlendiği, Aydınlı efe ve halk kahramanı Atçalı Kel Mehmet Efe'nin hikayesi, 22 Eylül'de sinemaseverlerle buluşacak.

Güler Film ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) ortak yapımcılığında ve Hakan Şahin'in yönetmenliğinde çekilen "Atçalı Kel Mehmet Efe" isimli filmin basın gösterimi, Kanyon AVM'de gerçekleşti.

18. yüzyılın kahraman efesi "Atçalı Kel Mehmet"in hayatını konu edinen film, beyaz perdede hayat buldu. Atça'nın merkezinde bir heykeli de bulunan ünlü halk kahramanı "Atçalı Kel Mehmet Efe"ye filmde Gökhan Keser can verirken, ona efeliği öğreten ve başefe olmasını sağlayan "Yusuf Efe" rolünü ise Cemal Hünal üstlendi. Ünlü oyunculara Ceren Kaplakarslan, Hülya Şen, Mehmet Polat, Ümit Acar ve Muhammed Cangören gibi genç oyuncular eşlik etti.

- "Kadın yapımcı olarak, 'efe' filmi yapmanın gururunu yaşıyorum"

Destansı anlatımı ve başarılı görüntü yönetimi ile seyircileri tarihin büyülü sayfalarına taşıyacak olan "Atçalı Kel Mehmet" filmi, aksiyon dolu sahneleriyle solukları kesmeye hazırlanıyor.

Gösterim sonrası AA muhabirine filme ilişkin değerlendirmede bulunan Yapımcı Güler Nalbantoğlu, filmin 6 senede çekimlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu zorlu sürecin sonunda, bu hafta filmin vizyona giriyor olması benim için çok önemli. TRT ortak yapımı ve Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğini alan filmimizde emeği geçen tüm oyuncu ve ekibimize çok teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Nalbantoğlu, bir kadın olarak "efe" filmi yaptığı için mutlu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Atçalı Kel Mehmet Efe, Ege'nin ilk efelerinden biridir. Bu hikaye bana ilk geldiğinde bir Egeli olarak gelecek nesillere miras bırakacağım için çok heyecanlandım. Uzun yıllardan beri bir efe filmi, efelik kültürünü anlatan bir film yapılmamıştı. Atçalı Kel Mehmet Efe, 1830'lu yıllarda yaşamış, o dönemde voyvodaların zulmünden bıkan Ege halkı, Atçalıyı bir kurtarıcı gibi görmüştür. Efe filmi denince ilk akla bir erkek yapımcı gelir ama kadın bir yapımcı olarak tarihte böylesine önemli yeri olan bir efenin filmini yapmanın gururunu yaşıyorum."

- Film hakkında

Ege'de 19. yüzyılın ilk yarısında ağalık sistemine karşı ayaklanarak kendisini vali ilan eden Atçalı Kel Mehmet'in hikayesinin anlatıldığı filmde, yazılı kaynaklarda geçen "Efelik Yemini" de ilk kez sahnelendi.

Araştırmacı-yazar Ali Haydar Avcı'nın hikayesinin senaryolaştırdığı filmin konusu şöyle:

"Atçalı Kel Mehmet, Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde yaşamış, Ege bölgesinin ilk efelerinden biridir. Zenginden alıp fakire vererek bölgesinde adaleti sağlar ama çıkarları zedelenen ağalar, beyler ve voyvodalar tarafından da hain ilan edilir. Atçalı'nın ölüm fermanı verilir ve Atçalı Kel Mehmet Efe'ye iki seçenek kalır. Ya kaçacak ya da ölecektir. O, kahraman olmayı seçer."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :