ATB'nin kasım ayı olağan meclis toplantısı

ATB'nin kasım ayı olağan meclis toplantısı

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Çandır:- "(Kırmızı et ithalatı) Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir"- "Türkiye'de örtü altında üretilen her dört domatesten birini, biberin ne

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kırmızı et ithalatıyla ilgili "Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir." dedi.

ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, gündem maddeleri okunup faaliyet raporları sunuldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kasımın Antalya için afetle geçen bir ay olduğunu; Demre, Finike, Kumluca ve Kaş ilçelerinde yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olarak tanımlandığını dile getirdi.

Afet sonrası Antalya Tarım Konseyince hazırladıkları raporu paydaşların önerisine sunduklarını belirten Çandır, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çaba harcadıklarını anlattı.

Üretim olmadan ticaretin olamayacağını ifade eden Çandır, "Türkiye'de örtü altında üretilen her 4 domatesten birini, biberin neredeyse yarısını, kabağın 5'te birini, portakalın yüzde 16'sını üreten bir bölgeyiz."dedi.

- "Yeni buğday çeşitlerinin ekimi yapıldı"

Kredi Garanti Fonu desteğinin devam etmesini öneren Çandır, kırmızı etin uzun süredir gündemlerinde olduğunu ancak bir türlü çözüm bulunamadığını savundu.

Çandır, üreticinin et ithalatıyla zor durumda kaldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Kırmızı et konusunda tek başına kazanacak ya da kaybedecek bir taraf yok. Tüketici, zincir market, kasap, aracı ya da üretici kesimlerini topyekun memnun etmenin zor bir durum olduğunun bilincindeyiz. Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir."

Çandır, 2014'de başlattıkları "Antalya Buğdayını Arıyor" projesiyle kentin iklimine en uygun buğday çeşitlerini bulmaya çalıştıklarını, bu kapsamda geçen hafta Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde 17 çeşit buğday ekimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :