Atatürk'ün Sivas'tan ayrılışının 95. yılı

Atatürk'ün Sivas'tan ayrılışının 95. yılı

Mustafa Kemal Atatürk'ün kentten ayrılışı temsili olarak canlandırıldı

SİVAS (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da 108 gün kaldığı Sivas'tan ayrılışının 95. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Kentte faaliyet gösteren bazı derneklerin ve siyasi partilerin yöneticileri ve üyelerinden oluşan grup, Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi önünde toplandı. 

Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Necip Günaydın, grup adına yaptığı açıklamada, 18 Aralık 1919'da Atatürk'ün Sivas'tan ayrılışını anlattı. 

Ankara'dan sonra Milli Mücadele'ye en uzun ev sahipliği yapan kentin Sivas olduğunu belirten Günaydın, şunları kaydetti:

"Kongre binasından 108 gün boyunca Milli Mücadele'yi yönettiler. Tarihimizi ilgilendiren en önemli olaylar Sivas'ta yaşanmıştır. Sivas Kongresi ile başlayan daha sonra çok önemli toplantılarla devam eden 108 günden bahsediyoruz. Sivas halkının ve yönetiminin kendisi için bir şeref levhası olan Atatürk'ün Sivas günlerine büyük özen göstermesini istiyoruz. O gün Sivas Kongresi'ne katılan 40 kişi, her şeyi göze alarak ülkenin dört bir yanından Sivas'a gelmişlerdi. Onlar çok onurlu insanlardı." 

Açıklamanın ardından gruptakiler, Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şubesi bando takımı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndan Tren Garı'na kadar yürüdü.

Yürüyüşte Atatürk'ü canlandıran Sivas Belediyesi tiyatro eğitmeni Bülent Olgun, o döneme ait bir araca binerek yol boyundaki vatandaşları selamladı. Vatandaşlar, Atatürk'ü canlandıran Olgun'a sevgi gösterisinde bulundu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı