Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 97. yıl dönümü

Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 97. yıl dönümü

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 97. yıl dönümü kutlandı

BİLECİK (AA) - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 97. yıl dönümü kutlandı.

Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 97. yıl dönümü dolayısıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Göktürk, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde verdiği ''Milli Mücadeledeki Bir Dönüm Noktası: Bilecik'' konulu konferansta, TBMM'nin açılmasının ardından İstanbul Hükümeti ile Ankara Hükümeti arasında yapılan ilk resmi görüşmenin Bilecik'te olmasının önem arz ettiğini söyledi.

Bilecik mülakatının itilaf güçlerinin Sevr Antlaşması'nı uygulamaya koyma amacı doğrultusunda planlandığı bir gelişme olduğunu anlatan Göktürk, şöyle devam etti:

''Ankara Hükümetinin kesin tavrı ile itilaf güçlerinin amacına ulaşamamasına sebep olmuştur. Bilecik mülakatı Yunan birliklerinin ilerlemesinde ve batı cephesindeki mücadelelerin sertleşmesinde önemli bir etkendir. Bu doğrultuda 1. İnönü Savaşı'yla başlayan ve bu coğrafyada süregelen muharebeler yaşanmıştır. Bilecik görüşmesi, itilaf güçlerinin sonrasındaki faaliyetlerinin yönünü belirleyecek olması sebebiyle de önemli bir yere sahiptir. Bilecik görüşmesinde itilaf güçlerinin arzu ettiği şey gerçekleşmemiş ve Sevr, Ankara tarafından bir kez daha ve kati olarak reddedilmiştir. Bilecik Yunanlılar tarafından yakılmıştır. Bunun sebebi ise Sevr'in bu topraklarda reddedilmiş olmasıdır. Bu topraklarda reddedilen küstah tekliflerinin hıncını batı bu toprakların insanından çıkartmaya çalışmıştır ama ne şereftir ki yine bu topraklarda canla, kanla verilen mücadele ile Sevr katiyen gerçekleşmeyecek şekilde reddedilmiştir.''

Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımı'nın Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.

Programa, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurgül Özbay, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Mehmet İnce, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle öğrenciler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :