Atatürk'ü misafir eden konağın müze serüveni

Atatürk'ü misafir eden konağın müze serüveni

Adana'da, milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılan, kenti ziyaretinde Atatürk'ün misafir edildiği Şeyh Cemil Nardalı Konağı, 4 yıl önce restorasyonu tamamlanmasına rağmen müze hizmeti vereceği günü bekliyor

ADANA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan, kenti ziyaretinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün misafir edildiği konak, müzeye dönüştürülmek üzere yaklaşık 4 yıl önce restore edilmesine rağmen hizmete açılamadı.

Çukurova yöresinde Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında yararlılık gösteren Şeyh Cemil Nardalı'nın Akkapı Mahallesi'ndeki konağı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünce 1993'te koruma altına alındı.

Osmanlı mimarisi özelliği taşıyan ve defineciler tarafından zaman zaman tahrip edilen konak, Nardalı'nın torunu Can Gülez'in girişimi sonucu 5 yıl önce "Şeyh Cemil Nardalı Kurtuluş Savaşı Müzesi" olarak kullanılması şartıyla Adana Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.

Restorasyonuna 2 Temmuz 2010'da başlanan cumbalı tarihi bina, arka bahçesindeki hamam ve Kurtuluş Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan ahşap yapı dışında, Kurtuluş Savaşı Müzesi için hazır hale getirildi.

Tarihi konak, 4 yıl önce restore edilmesine rağmen müze olarak açılacağı günü bekliyor.

Nardalı'nın torunu Can Gülez, AA muhabirine, tarihi konağın milli mücadele yıllarında önemli askeri karargah olarak kullanıldığını söyledi.

Dedesinin, Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız ve Ermenilerden kaçan Türkleri konakta barındırdığını anlatan Gülez, "Buradaki Türkler, dedemin emrindeki silahlı müfreze korumasında önce Yolgeçen köyüne, oradan da Pozantı ilçesine gönderilmiş. Gıda, banyo ve sağlık ihtiyaçları da kısıtlı imkanlara rağmen karşılanmış. Dedem, Ermeni lejyon birlikleri ve Fransız mekanize birliklerine karşı da mücadele vermiş" dedi.

Gülez, Atatürk'ün kenti ziyaretinde misafir edildiği konağın, Fransız ve Ermeniler tarafından düşürülemeyen tek askeri karargah olduğuna dikkati çekerek, "Burası, aynı zamanda Adana halkının kurtarıldığı ve Ankara Antlaşması'na imza atılan bir yerdir" diye konuştu.

Konağın restorasyonu için 1990'dan beri mücadele verdiğini aktaran Gülez, "Büyükşehir Belediyesine devrettiğimiz konağın restorasyonu 4 yıl önce bitti ancak hiçbir gelişme yaşanmadı. Konakta çürüme ve yıpranma başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Adana Valisi Mustafa Büyük'ten, konağın eksikliklerinin giderilerek bir an önce açılmasını istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasında kurucu ailelerden biriyiz. Bunu kimse gözardı edemez ama görüldüğü gibi çok müteessirim" diye konuştu.

Gülez, sorunu Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettiğini, fonksiyonlandırma çalışması sürdüğü için açılışa hazır hale gelmediğinin söylendiğini kaydetti.

Asıl adı İsa olan Şeyh Cemil Nardalı, 1875'te Adana'nın Akkapı Mahallesi'nde doğdu, 10 Kasım 1955'te vefat etti.

Kaynak:Haber Kaynağı