Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına tepkiler

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına tepkiler

Saldırıya dünyanın dört bir yanından tepki mesajları gelmeye devam ediyor- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: - "Kalbim, hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla. Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri,

ANKARA (AA) - Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen ve 41 kişinin ölmesine, 239 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla ilgili tüm dünyadan kınama ve taziye mesajları gelmeye devam ediyor.

- NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi. Açıklamasında saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını vurgulayan Stoltenberg, "Kalbim, hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla. Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye ile dayanışma içinde ve terörün her türlüsüyle mücadele kararlılığımızda bir bütün." ifadesini kullandı.

- KKTC

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayımlanan mesajında, sevdiklerine ve sevenlerine ulaşmak için seyahat eden çok sayıda masum insanın katledildiği, çok sayıda kişinin yaralandığı terör saldırısını kınadığını belirtti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının, sadece olayda hayatını kaybeden ve yaralanan masum insanlara karşı değil, tüm insanlığın dünyada barış ve işbirliği için attığı adımlara karşı, çağ dışı, ilkel bir zihniyetin saldırısı olduğunu kaydeden Akıncı, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bu saldırının, Türkiye'nin dış ilişkilerinde son günlerde meydana gelen olumlu gelişmelerin yaşandığı bir ortamda gerçekleştirilmiş olması da dikkat çekicidir. Terör odakları, Türkiye'nin rahat bir nefes almasını istememektedir. Bu çağ dışı zihniyetin terörle yarattığı acıyı, kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Tüm insanlığın, bu ilkel zihniyetin saldırılarına karşı dünyanın neresinde olursa olsun, her alanda evrensel değerlere sahip çıkarak güçlü bir işbirliği ve dayanışmayı samimiyetle ilerletmesi, teröre karşı mücadele açısından çok önemlidir. Teröre karşı, tüm dünyada el birliğiyle, sevgi ve barışın tohumlarını yeşertmeliyiz. Bu düşünce ve duygularla, ​İstanbul'daki korkunç terör saldırısını şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına kınıyorum. Terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa ve yakınlarına sabır diliyorum. Şahsım ve tüm halkımız, teröre karşı kurbanların, ailelerinin, tüm sevenlerinin ve Türkiye'nin yanındayız."

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mesajı gönderdi.

- Avrupa

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yolladığı taziye mesajında, "Masum insanların öldürülmesi ve çok sayıdaki kişinin yaralanmasına yol açan terör eylemi beni çok sarstı ve üzdü." ifadesini kullandı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da sosyal medyada yaptığı paylaşımda saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

İspanya Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, İspanya Kralı 6. Felipe'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir telgraf göndererek "Çirkin terör saldırısından dolayı Türk halkına en derin üzüntülerini iletip, yaralılara acil şifalar temenni ettiği ve hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dilediği." belirtildi. Kral 6. Felipe "Bu acılı günlerinde sevgili Türkiye halkına kendimizi çok daha yakın hissediyoruz." ifadelerini kullandı.

İspanyol hükümetinden yapılan açıklamada, "Barbar terörist saldırılara karşı mücadele sözünü sonuna kadar yerine getireceği", bu zor gününde Türk halkıyla tam dayanışma içinde olunduğu ifade edilirken, İspanya Senatosu'nun resmi Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Bu korkunç dönemde Türk halkıyla dayanışma içindeyiz." denildi.

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunun bugünkü oturumunun açılışında, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da saldırıyı kınayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye telgrafı gönderdi.

İtalya Cumhurbaşkanlığının sitesinden paylaşılan mesajda Mattarella, "Kendi adıma ve İtalyan halkı adına, dün akşam İstanbul'da meydana gelen yeni ve çok ciddi saldırının kurbanları ve ailelerine yakınlığımızı belirtmek isterim" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mattarella, mesajında şunları kaydetti:

"İtalya, bu menfur saldırıyı sert bir şekilde kınıyor ve terörün kör ve kanlı şiddeti karşısında Türkiye'ye tam desteğini yineliyor. Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Cumhurbaşkanı, size ve Türk halkına, bütün İtalyanlarla en içten başsağlığı dileklerimi iletirim."

Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a gönderdiği taziye mesajında, kalleş ve alçakça terör saldırılarından ötürü şaşkınlığını dile getirdi. Mektupta, bu hain ve insan onurunu hiçe sayan saldırıyı kınayan Müller, "Teröristler bizi korkutmayı ve özgürlüğümüzden vazgeçmemizi istiyorlar. Bunu başarmamaları gerekiyor. Bizi korkutamazlar." ifadesini kullandı. Kardeş şehir İstanbul'a bağlılığını ve dayanışma içinde olunduğunu göstermek amacıyla Müller'in, tarihi Brandenburg Kapısı'nın bu akşam Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırılması kararını verdiği belirtildi.

Papa Franciscus da terör saldırısında hayatını kaybedenler ve Türk halkı için dua etti. Roma'da Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı olması sebebiyle Angelus Duası yapan Papa, konuşmasında "menfur bir terör saldırısı" gerçekleştirildiğini belirterek "Saldırının kurbanları, kurbanların yakınları ve sevgili Türk halkı için dua edelim. Tanrı şiddet yanlılarının kalplerini dönüştürsün ve bizim barış için attığımız adımlarımızı teşvik etsin." dedi.

- Balkanlar

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, terör saldırısını şiddetle kınadığını vurgulayarak terörün, sınır tanımadığını bir kez daha gösterdiğine işaret etti. Terör örgütlerinin eylemlerinin dünya barışı ve güvenliğini tehdit ettiğini belirten Nikolic, mesajında "Birlik ve beraberlik içinde mücadele etmek, bu küresel kötülüğü yenmemize yardımcı olacaktır." ifadesini kullandı.

Sırbistan Meclis Başkanı Maja Gojkovic de TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a gönderdiği taziye mesajında, saldırının kendilerini derinden sarstığını kaydederek "Ortak demokrasi ve insan hakları değerlerine zarar veren küresel bir tehlike olan terörle mücadelede destek ve dayanışmamızı ifade ederim." sözlerine yer verdi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de Başbakan Binali Yıldırım'a gönderdiği taziye mesajında, "Dünya barışını ve güvenliğini tehdit eden terörle mücadelenizde yanınızdayız. Her türlü işbirliğine açığız. Yaşananlar, birlikte hareket etmemiz gerektiğinin işaretidir." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek Milletler Meclisi Başkanı Safet Softic, TBMM Başkanı Kahraman'a gönderdiği mesajında, şahsı ve Milletler Meclisi adına başsağlığı dileyerek "Masum insanlara yapılan saldırılar, demokratik değerlere yapılmış saldırılardır." dedi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, terör saldırısı haberini şaşkınlık ve öfkeyle aldığını belirterek "canavarca" eylemde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

"Sinsi ve barbarca" sözleriyle nitelendirdiği eylemi kınadığını aktaran İvanov, "Bu ortak tehdide, tüm dünyanın yakın işbirliğiyle karşı çıkabileceğimize inanıyorum. Bu zor zamanlarda, Makedonya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Düşünce ve dualarımız kurban yakınlarıyla birlikte." ifadelerini kullandı.

Makedonya Meclisinin bugünkü oturumunda, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi de terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı göndererek başsağlığı diledi.

- Ortadoğu

Iraklı Sünni lider ve Muttehidun Bloku Başkanı Usame en-Nuceyfi, saldırıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Terör çetelerinin masum insanlara yönelik işledikleri suçlar, bunların İslam dinine bağlı olmadıklarını gösteriyor. Bunlar, din ve insana saygı göstermeyen çetelerdir." ifadelerini kullandı. Tüm bölge halklarının güven, istikrar ve adil şekilde yaşaması için bölge ülkelerinin terör örgütü DAEŞ'i bitirmeye yönelik çabaları artırması gerektiğine dikkati çeken Nuceyfi, "Türkiye hükümeti ve halkına taziyemizi bildiriyoruz. Şehitlere rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de IKBY'nin Başbakanlık internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Kürdistan Bölgesel Hükümeti, dün gece Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor. Kürdistan halkı ve hükümeti terörle mücadelede en ön cephede savaştığından, bu acının ne olduğunu çok iyi biliyor." ifadelerini kullandı. Dizayi, terörün adres sormadığını bu saldırının bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak "Terör fırsatını bulduğu her yerde kendini belli ediyor. Bu yüzden hem bölgesel düzeyde hem de dünyada terörle mücadele cephesinin güçlendirilmesi gerekiyor." görüşünü dile getirdi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türk hükümeti ve halkına başsağlığı dileyen Dizayi, yaralılara acil şifa dileğinde bulunarak yaşanan acıyı paylaştıklarını belirtti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını şiddetle kınayarak "Tek merkez tarafından yetiştirilmiş, iyi eğitilmiş biri dini-ideolojik, diğeri etnik temelli iki kardeş terör örgütü DAEŞ ve PKK'nın saldırısına maruz kalan Türkiye'ye rota çizilmeye çalışılıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de alçak terör saldırısı amacına ulaşamayacaktır. Türk milletine kimse diz çöktüremez ve Türk devletine kimse rota çizemez." dedi.

Kazancı yaptığı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınayarak hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Hicran Kazancı, Türkiye'nin dış politikadaki son hamle ve manevralarının, terörün ana damarı olan uyuşturucu tarlaları ve silah kaçakçılığına "büyük darbe" indiren operasyonlarının, terörü kullanan bölgesel ve küresel aktörlerin rahatsızlık duyduğunun altını çizdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni de yayımladığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Terör saldırısı, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarını hedefliyor. İİT, Türkiye ile bu kritik ve acı durum karşısında olayın sorumlularının tespit edilmesi ve terörle mücadele konusundaki tüm samimi çabalarında dayanışma içinde olduğunu ve desteğini yineliyor."

Bu hain terör eyleminin din, ahlak, örf ve ramazan ayının hürmetiyle bağdaşmadığını vurgulayan Medeni, İİT üyelerine, güvenlikleri ve istikrarları için ciddi bir tehdit oluşturan terör felaketiyle mücadelede, koordinasyonun güçlendirilmesi amacıyla ortak çaba sarf etmeleri çağrısı yaptı. Medeni, uluslararası topluma da terörle mücadelede iş birliği ve dayanışma çağrısında bulunarak, İİT'nin terörle mücadele konusunda uluslararası girişimlere bağlı olduğu, bu çerçevede koordinasyonu ve ortak çalışmayı sürdürme konusunda hazır olduğunu kaydetti.

- Asya

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, açıklamasında "Masumları hedef alan bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. "Terörün her türlüsüne karşı olduklarını" vurgulayan Hong, uluslararası topluma bölgede istikrar ve barışın korunması için terörle mücadelede işbirliğini güçlendirme çağrısı yaptı. Sözcü Hong, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak baş sağlığı dilediğini sözlerine ekledi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Yasuhisa Kawamura da terör saldırısında yakınlarını kaybeden ailelere taziyelerini sunduklarını, yaralananlara acil şifa dilediklerini belirtti. Açıklamada, "Terörizm, nedeni ne olursa olsun haklı çıkarılamaz. Japonya, terörü şiddetle kınamaktadır. Türk hükümeti ve Türk halkıyla derin dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz." denildi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da Twitter'da, "İnsanlık tekrar parçalandı. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Dünya terörizme karşı birlik olmalı." paylaşımında bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :