Atatürk Havalimanı'ndaki patlama

Atatürk Havalimanı'ndaki patlama

Adalet Bakanı Bozdağ:-"İlk bulgulara, verilere göre hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği de bilinmektedir ancak bunun tabii teyide muhtaç yönü var. Onlar teyit edildikten sonra kamuoyuyla da paylaşılacaktır"

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin, "İlk bulgulara, verilere göre hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği de bilinmektedir ancak bunun tabii teyide muhtaç yönü var. Onlar teyit edildikten sonra kamuoyuyla da paylaşılacaktır." dedi.

Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki terör saldırısında bir polisin şehit olduğunu, bir polis ile 7 kişinin yaralandığını kaydeden Bozdağ, Lice'de arama noktalarına yapılan saldırılarda ise bir şehit, 3 yaralının olduğunu aktardı.

Van-Başkale yolunda da araç patlaması sonucunda iki asker ve iki vatandaşın yaralandığını belirten Bozdağ, "Bu terör saldırılarında şehadet mertebesine eren şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." diye konuştu.

Bozdağ, "Türkiye terörle uzun bir zamandır mücadele etmektedir. Bu mücadele bu terör saldırılarıyla sonlandırılabilecek bir mücadele değildir. Bu saldırılar sona erene kadar, terör bitene kadar kararlı ve etkili bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelesi devam edecektir. Ülkemizde bugüne kadar hiçbir terör örgütü terör eylemleriyle bir netice elde edememiştir, bundan sonra da herhangi bir netice elde edemeyecektir." ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını gerçekleştiren teröristin ise üyesi olduğu terör örgütüne dair şu anda bir takım veriler bulunmasına karşın, netleşmediği için bu bilgiyi paylaşamadığını dile getirdi.

Bozdağ, "Ama bunun bir terör saldırısı olduğu kesindir. İlk bulgulara, verilere göre hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği de bilinmektedir ancak bunun tabii teyide muhtaç yönü var. Onlar teyit edildikten sonra kamuoyuyla da paylaşılacaktır." açıklamasında bulundu.

Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:

"Tabii Türkiye bir yandan terörle mücadelesini yaparken, öte yandan da devletin hizmetlerini sürdürmesi için de üzerine düşeni yapacak, yasama organı çalışacak. Terör, devleti ve devletin işleyişini durduramayacaktır. Onlarla mücadele yapanlar, mücadelesini yapacak. Milletimize ve devletimize başka alanlarda hizmet edenler de o vazifelerini devam ettirecektir. Tıpkı bugün Genel Kurulu'muzun çalıştığı ve milletimize hizmet ettiği gibi. Ben tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim bir daha böylesi acıları milletimize yaşatmasın temennisinde bulunuyorum."

-"Özlük hakları konusunda herhangi bir kayıp söz konusu değildir"

Genel Kurul'da görüşülen yasa tasarısında ise Yargıtay veya Danıştay'da 12 yıllık görev süresi dolan bir üyenin, ilk derece veya istinaf mahkemelerine ataması yapılana kadar geçen süredeki özlük haklarının kim tarafından ödeneceğinin düzenlendiğini aktaran Bozdağ, "Orada bir boşluk olmaması için son görev yaptığı yerin bu özlük haklarını ödemesi hüküm altına alınmaktadır." dedi.

Bakan Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Geçici madde de ise şu anda görev yapanlardan görevi sona erenlerle ilgili özlük haklarına ilişkin düzenleme var. Orada iki ayrı düzenleme var. Birisi Danıştay ile ilgili düzenleme, biri Yargıtay ile ilgili. Danıştay ile ilgili düzenlemede, Danıştay'da bir, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından seçilen dörtte birlik üye var, bir de HSYK tarafından seçilen üyeler var. HSYK tarafından seçilen üyeler, hakim ve savcı oldukları için hakim ve savcılık teminatı gereği hakim ve savcı olarak atanacaklardır. Bunların hepsi birinci sınıf hakimdir. Bizim mevzuatımıza göre özlük hakları bakımından birinci sınıf hakimler 6 yıl görev yaptıkları zaman Yargıtay üyeleriyle aynı özlük haklarına sahipler. Bunların hepsi de 6 yıldan fazla birinci sınıf hakimlik yaptıkları için ona dair ayrı bir düzenleme yapmak gereği duyulmadı. Çünkü özlük haklarında herhangi bir gerileme söz konusu değil ve Yargıtay üyelerinin sahip olduğu hakları aynen almaya devam edeceklerdir.

Cumhurbaşkanı tarafından seçilenlere gelince tabii onlar bir süreyle kısıtlı olmadığı için üyeliği, geldikleri zaman hakimlik, savcılık teminatını da doğal olarak kazandılar Danıştay üyesi olarak. Şimdi bunlara iki alternatif sunuluyor. Eğer isterlerse ilk derece mahkemelerinde veya istinafta hakim olarak HSYK tarafından görevlendirilebilecekler. Bu durumda görevlendirilenler, aynı özlük hakları almaya devam edecektir ama hakim olmak istemedikleri takdirde bunlar Başbakanlığa bildirilecek. Bu durumda olanlar kanunun geçici maddesinde açıkça ifade edildiği gibi bütün özlük haklarını hakimmiş gibi, üyeymiş gibi almaya devam edeceklerdir. Özlük hakları konusunda herhangi bir kayıp söz konusu değildir."

Yargıtay ve Danıştay üyeliğine yeniden seçilmeyenlerin bir alt göreve atanmasının söz konusu olmadığını dile getiren Bozdağ, "Hakimler arasında bir hiyerarşik yapı yok, astlık üstlük ilişkisi yok. Bir yıllık hakimle yirmi yıllık hakim aynı durumdadır, birbirine eşittir. Tabii bilgi, tecrübe olarak eşitlik elbette söz konusu değil ama Anayasa ve yasaların önünde eşittir. Astlık, üstlük ilişkisi olmadığı için bir alt görev olarak değerlendirilmesi söz konusu değildir. Teminatın esası üyelik teminatı değil, hakimlik, savcılık teminatıdır. Bu teminatın gereğine uygun olarak atama yapılacaktır." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :