Atatürk Havalimanı’nda Tracey Lynn Brown’un ölümü  davasında mütalaa verildi

Atatürk Havalimanı’nda Tracey Lynn Brown’un ölümü davasında mütalaa verildi

Atatürk Havalimanı'nda ABD vatandaşı kadın yolcu Tracey Lynn Brown'u yüzüstü yatırıp sırtına basarak ölümüne neden olduğu iddia edilen olaya ilişkin...

Atatürk Havalimanı'nda ABD vatandaşı kadın yolcu Tracey Lynn Brown'u yüzüstü yatırıp sırtına basarak ölümüne neden olduğu iddia edilen olaya ilişkin polislerin yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaasında doktor M.Ö'nün 6 yıla kadar, 4 polisin 16 yıla kadar hapsini istedi.

ABD vatandaşı Tracey Lynn Brown'un, 2013'te transit yolcu olarak bulunduğu Atatürk Havalimanı'nda tartışma yaşadığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istenirken nefessiz kalarak yaşamını yitirmesine ilişkin 12 polis ile bir doktorun yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmada cumhuriyet savcısı davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, İstanbul Adli Tıp İhtisas Kurulu'ndan alınan rapor kapsamına göre, "Sanıklardan M.Ö'nün doktor olarak, diğer sanıkların da polis olarak görevli oldukları, şahsın ölüm olayının göğüs ve ense bölgesine baskıya bağlı komplikasyonlar sonucu meydana gelmiş olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca havalimanında meydana gelen olay ile ölüm olayı arasında illiyet bağı bulunduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun rapor içeriğine göre, sanıklardan doktor M.Ö'nün muayene sırasında ölenden anamnes almaması ve yüz yüze herhangi bir temasta bulunmadığı, diğer işlemlerin tıp teknisyeni tarafından yapıldığı, bu hususların tıp kurallarına uygun olmaması nedeniyle sanık M.Ö'nün ölüm olayında kusurlu olduğuna dair rapor tanzim edilmiştir " ifadeleri kullanıldı.

Sanıklardan doktor M.Ö'nün, polisler H.T, M.A, F.A. ve S.Ö "nın atılı suçlamayı kabul etmediklerine ilişkin savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik inkar mahiyetinde olduğu, havaalanında polis memuru olarak görev yapan bu sanıkların olay esnasında kendilerine direnen maktulü etkisiz hale getirmeye çalışırken zor kullandıkları değerlendirilmesi yapılan mütalaada, sanıkların görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüyü aşan düzeyde kuvvet uygulamaları sonucunda ölümüne sebebiyet verdikleri belirtildi. Diğer sanıklar A.Y, U.T, N.Y, M.E.Ö, U.T, Ç.Ç. ve A.E.E'nin atılı suçu işlediklerine veya işlenmesine iştirak ettiklerine dair savunmalarının aksini ispatlayacak, mahkumiyetlerine yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delilin elde edilemediği anlatıldı.

Mütalaada, sanıklardan M.K'nın öldüğü ve davanın bu kişi açısından düşürülmesi gerektiği belirtilen mütalaada, sanıklar A.Y, U.T, N.Y, M.E.Ö, U.T, Ç.Ç. ve A.E.E'nin ayrı ayrı beraatleri istendi. Doktor M.Ö'nün "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar, polisler H.T, M.A, F.A. ve S.Ö'nün de "Zor kullanma yetkisini aşarak kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan ise ayrı ayrı 12 yıldan 16 yıla kadar hapsi istendi.

Duruşmada sanık Çınar Çetin'in avukatı mütalaaya katıldığını belirterek, "Müvekkilimin beraati talep edildi bizde müvekkilimin beraatini talep ediyoruz" dedi.

Sanık Mesut Öztürk avukatı ise, "Mütalaayı kabul etmiyoruz. Müvekkilimin eylemi ile ölüm olayı arasında bir bağ yoktur. Yapılan tedavide de bir hata yoktur. Müvekkilimin suç unsuru bulunmamaktadır beraatini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Davayı ara karara bağlayan mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları hazırlanması için süre vererek duruşmayı erteledi.

Kaynak:Haber Kaynağı