Ataşehir Belediye Başkan Vekilliği seçimi

Ataşehir Belediye Başkan Vekilliği seçimi

AK Parti İstanbul Milletvekili Turan: - "Burada gördüğümüz manzara; kendisinin hakim olduğu yerde, rakibine, muhalefetine söz vermeyen, tamamen jakoben bir anlayıştır. Adaylara söz vermeden seçime gidilen bir demokrasi, ilk defa Ataşehir'de görülmüştür"

İSTANBUL (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Ataşehir Belediye Başkan Vekilliği seçimine ilişkin, "Burada gördüğümüz manzara; kendisinin hakim olduğu yerde, rakibine, muhalefetine söz vermeyen, tamamen jakoben bir anlayıştır. Adaylara söz vermeden seçime gidilen bir demokrasi, ilk defa Ataşehir'de görülmüştür." dedi.

Turan, yaptığı açıklamada, Ataşehir'deki seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek, sandıktan çıkan neticeye saygılı olduklarını dile getirdi.

Seçim sırasında gördükleri manzara nedeniyle üzüntülü olduklarını anlatan Turan, "Maalesef burada psikolojik baskı altında, hem içerisi hem dışarısı belediyenin bütün koridorları doldurulmuş, sloganlar eşliğinde bir seçim yaşadık. Bu yaşanılan manzara, demokrasi adına üzüntü vericidir ve kabul edilemez." diye konuştu.

Turan, kendilerinin böyle bir tutum içinde bulunmaları durumunda yeri yerinden oynatan anlayışın kendisi iktidar olduğunda ne yaptığını, Türkiye'nin bu vesileyle gördüğünü belirterek, "Burada gördüğümüz manzara: jakoben bir demokrasi anlayışıdır. Kendisinin hakim olduğu yerde, rakibine, muhalefetine söz vermeyen, tamamen jakoben bir anlayıştır. Adaylara söz vermeden seçime gidilen bir demokrasi, ilk defa Ataşehir'de görülmüştür. Ancak kazanan aday başkan kabul edilerek ona teşekkür konuşması verilmiştir. Daha seçime giderken rakiplerinize söz hakkı vermiyorsanız, siz iktidar olduğunuzda bu millete ne yaparsınız... Allah korusun bu milleti." değerlendirmesinde bulundu.

- "Militanca bir anlayış ortaya konulmuştur"

"Hak, sesin çok çıkmasından kaynaklanan bir şey değildir." diyen Turan, şöyle devam etti:

"Hakkaniyete uygun davranırsanız, haklı olursunuz. Yoksa koridorlarda 'hak, hukuk, adalet' diye slogan atmakla haklı olunmaz. Her gün 'bal, bal, bal' deyince ağzımızın tatlanmadığı gibi burada 'hak, hukuk, adalet' diye siz slogan atarken, içeridekiler korkuyorsa, endişe içine düşüyorsa siz hak ve hukuk, adalet tesis etmez, tam tersine baskı ve zulüm tesis edersiniz. Burada gördüğümüz manzara tam budur. İlçelerden, ilçe dışından getirilmiş, bakışlarında adeta bir örgüt militanı gibi davranan kitleler, adeta bir baskılama yaparak, hem karşıt partiyi hem de kendi meclis üyelerini adeta baskı altında tutarak, her bir meclis üyesinin arkasına neredeyse adam takarak, yürütülen bir seçim ortamı demokratik değil, antidemokratiktir. Militanca bir anlayış ortaya konulmuştur. Bu asla kabul edilemez. Utanç vericidir."

Turan, kendisinin birkaç yüz metre öteden başlayan sloganlar eşliğinde belediyeye geldiğini anlatarak, "Burada seçim mi var, miting mi var, kavga mı var? Herkes böyle psikolojik bir baskı, psikolojik bir harple karşılaşmış bir ortamda, seçime gidiyor. 'Koridora çıksam mı, çıkmasam mı?' endişesiyle dolaşıyorsunuz. Böyle bir seçim olabilir mi? Bütün katları doldurulmuş, başka ilçelerin belediye araçları kapının önlerinde dolaşıyor, siz burada geliyorsunuz demokratik bir seçim yapıyorsunuz. bu nasıl bir seçim? Böyle bir seçim kabul edilebilir mi? Bu demokrasinin adı, jakoben demokrasidir. Kendisinden başkasına hak, hukuk, hürriyet tanımayan, onu baskılayan ve kendi görüşünü zorla millete ve kendisi gibi düşünmeyenlere dayatan anlayış, jakobenizmdir ve bu demokrasi adına savunulamaz ve asla da tasvip edilemez. Biz bunu kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Söz hakkı gibi temel bir hak, oylamaya sunuldu"

Seçimi partisi adına gözlemlediğini dile getiren Turan, karşılaştığı tablonun kendisini üzdüğünü söyledi.

Bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yapıldığını hatırlatan Turan, o seçimin çok rahat bir şekilde yürüdüğünü ifade etti.

Ataşehir'de seçim öncesi meclis üyelerinin etkilenip tercihlerini değiştireceği korkusuyla adaylara söz hakkı verilmediğini söyleyen Turan, söz hakkı gibi temel bir hakkın oylamaya sunulduğunu kaydetti.

Bazı basın mensuplarının çifte standartlı tutum sergilediğini söyleyen Turan, bu duruma tepki gösterdi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin 8 Aralık'ta İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırılmasının ardından Ataşehir Belediye Meclisi, Başkan Vekili seçimi için toplanmış, seçimde, CHP Grubu'ndan İlhami Yılmaz ile AK Parti Grubu'ndan Mustafa Cavit Arzık aday olmuştu.

Seçimin ilk iki turunda 3'te 2 çoğunluk sağlanamayınca salt çoğunluk aranan üçüncü tura geçilmiş ve bu turda CHP'li İlhami Yılmaz 22 oy, AK Partili Mustafa Cavit Arzık 15 oy almıştı. Seçim sonunda CHP Grubu adayı İlhami Yılmaz, Ataşehir Belediye Başkan Vekili olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :