Ata’dan boş derse öğretmen önerisi

Ata’dan boş derse öğretmen önerisi

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul/kurumlarda derslerin herhangi bir nedenle boş geçmesi durumunda bu derslerin nasıl doldurulacağıyla ilgili mevzuat hükümlerinde bir düzenleme bulunmadığını söyledi

 

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul/kurumlarda derslerin herhangi bir nedenle boş geçmesi durumunda bu derslerin nasıl doldurulacağı, hangi öğretmenlere görev verileceği, görev verilen öğretmenlerin ek ders ücret ödemelerinin nasıl yapılacağı gibi konularda yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinde bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Ata, Boş geçen derse öğretmen görevlendirmede, görevlendirme standartları belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Boş geçen derse nöbetçi öğretmenin girdiğini hatırlatan Ata, “Uzun süreli/bir günden fazla derslerin boş geçme durumu söz konusu olduğunda ise aynı branştan öğretmen görevlendirmelerinin yapıldığı görülmektedir. Boş geçen derslere giren nöbetçi öğretmenlere ise ek ders ücreti ödenmemekteydi. Türk Eğitim-Sen’in girişimleri sonucunda ise konu Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşınmış ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nda başvurumuzun incelenmesi yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı talebimizi kabul etmiş ve nöbetçi öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu ise şikâyet başvurumuz üzerine yaptığı inceleme sonucunda dostane çözüm kararı vererek boş geçen derslere giren öğretmenlere ek ders ücretlerinin ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu kararında “7.4. İdarenin anılan kararın uygulanması aşamasında; 6 numaralı paragrafta yer verilen tespitlerimizin de dikkate alınarak, başvuruya konu okullarda boş geçen derslerin nasıl değerlendirileceği ve ek ders ücreti ödenmesi hususlarında uygulama birliğini sağlayacak ve belirli standartları oluşturacak önlemleri alması önerilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA İLETTİK”

Daha sonra gelişen süreci değerlendiren Ata, “Milli Eğitim Bakanlığı’na, boş geçen derslere öğretmen görevlendirmelerinde ihtiyaç duyulan standartların belirlenmesini tavsiye etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı ise bugüne kadar herhangi bir çalışma yapmamış ve ihtiyaç duyulan standartları belirlememiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul/kurumlarda derslere öğretmen görevlendirmeleri, öğretmenler kurulu karana binaen okul müdürlükleri tarafından yapıldığından, boş geçen derslere öğretmen görevlendirmeleri de okul müdürlüklerince yapılacaktır. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun mezkûr kararında işaret ettiği standartların belirlenmesi ve uygulamada birliktelik sağlanması ve sorunun çözüme kavuşturulması için boş geçen derslere öğretmen görevlendirmelerinde; 1-Okul içerisinde aynı branştan öğretmenlerin görevlendirilmesi 2-Aynı yerleşim yerinde görev yapan aynı branştan öğretmenlerin görevlendirilmesi 3-Aynı branştan derse girecek öğretmen bulunamaması durumunda aynı okuldan nöbetçi öğretmenlere görev verilmesi Öncelik sıralamasına göre öğretmen görevlendirmelerinin uygun olacağını ve görevlendirmeye binaen de öğretmen/nöbetçi öğretmen ayrımı yapılmaksızın tüm öğretmenlerin ek ders ücretlerinin de kurumlarınca ödenmesi gerektiği yönündeki tavsiyelerimizi Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na ilettik” dedi.