Ata yadigarı çeşmeler restore edilip korunacak

Ata yadigarı çeşmeler restore edilip korunacak

Tarihi İpek Yolu'ndaki Erzurum'da bulunan ve çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 28 tarihi çeşme restore edilip koruma altına alınacak

ERZURUM (AA) - Tarihi İpek Yolu'ndaki Erzurum'da bulunan ve çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 28 tarihi çeşmenin restore edilip gelecek kuşaklara aktarılacağı bildirildi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in talimatıyla kent genelindeki tarihi çeşmelerin tarihi doku ve yapısına zarar verilmeden restore edileceği aktarıldı.

Bu çerçevede, belediyenin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ekiplerince yeni bir projeye başlanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"KUDEB ekipleri, saha çalışması yaparak onarım gereken ve koruma altına alınması elzem 28 tarihi çeşmeyi tespit etti. Kentteki kadim çeşme geleneğini yaşatmak adına ilk olarak bu tarihi çeşmelerle ilgili rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Proje ile hem çeşmelerin doğal görünümü ve su kaynakları hem de tahribata uğramış ecdat mirası çeşmelerimiz koruma altına alınıp gelecek nesillere aktarılacak."

Açıklamada, rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları yapılacak, çoğunluğu Osmanlı dönemine ait ve aralarında Selçuklu döneminden kalanların da bulunduğu çeşmelerin tarihi dokusu bozulmadan yeniden inşa ve ihya edileceği vurgulandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :