"At nalı" böbreğindeki taşlar kapalı yöntem ameliyatla temizlendi

"At nalı" böbreğindeki taşlar kapalı yöntem ameliyatla temizlendi

Sakarya'da şiddetli ağrı şikayetiyle başvurduğu hastanede, nadir görülen "at nalı" böbreğe sahip olduğu tespit edilen hasta, kapalı yöntemle yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu

SAKARYA (AA) - Sakarya'da şiddetli ağrı şikayetiyle başvurduğu hastanede, nadir görülen "at nalı" böbreğe sahip olduğu belirlenen hasta, böbreğindeki taşlardan kapalı yöntemle yapılan ameliyatla kurtuldu.

Şaban Keydal, birçok hastanede tedavi olmasına rağmen iki yıldır geçmeyen ağrıları nedeniyle Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğine (SÜEAH) başvurdu.

Yapılan kontrolde Keydal'ın nadir görülen ve doğumsal konjenital anomalisi olan "at nalı" böbreği olduğu ve çok sayıda taş bulunduğu tespit edildi. Keydal, "kapalı yöntem" ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.

SAÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Halis, yaptığı açıklamada, hastanın sırt bölgesinde 1 santimetrelik kesi açarak taşları temizlediklerini anlattı. Halis, "Olası açık cerrahiye bağlı uzun süre hastanede kalma durumuna ihtiyaç duyulmadan, hastanın daha kısa sürede ve konforlu şekilde günlük yaşama dönmesi sağlandı." dedi.

"Kapalı yöntem" ile vücutta ameliyattan kaynaklanan gözle görülür bir kesi izi oluşmadığını ifade eden Halis, "Daha fazla böbrek taşının temizlenmesine imkan veriyor ve hastanede daha kısa yatış süresi sağlıyor." diye konuştu.

Araştırma Görevlisi Dr. Yavuz Tarık Atik de "at nalı" böbrek hastalığının doğumsal ve nadir görülen bir hastalık olduğunu belirterek, bu böbreklerde taşın daha sık görüldüğünü kaydetti.

Sağlığına kavuşan Keydal da böbreğinin "at nalı" şeklinde olduğunu yeni öğrendiğini ifade ederek "Doktorlarımızdan Allah razı olsun. Ameliyatım çok iyi geçti, bizimle çok ilgilendiler, hepsine çok teşekkür ederim." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :