ASO temmuz ayı meclis toplantısı

ASO temmuz ayı meclis toplantısı

ASO Başkanı Özdebir:- "Almanya ile tırmanan gerginliğin diğer AB ülkelerine yayılma ihtimali haricinde kısa vadede ihracatımızı olumsuz etkileyecek bir gelişme öngörülmemektedir" - "Hiç kuşkusuz ihracat 2017 yılındaki büyümenin en önemli bileşeni olacaktı

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin diğer Avrupa Birliği ülkelerine yayılma ihtimali dışında kısa vadede ihracatı olumsuz etkileyecek bir gelişme öngörülmediğini belirterek, "Hiç kuşkusuz ihracat 2017 yılındaki büyümenin en önemli bileşeni olacaktır." ifadesini kullandı.

ASO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Özdebir, Oda'nın temmuz ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türk halkının 15 Temmuz günü hainlerin, ülkenin meşru hükümetini yıkmaya yönelik girişimini etkisiz hale getiren kahramanlığının ilelebet hatırlanacağını ifade etti.

Tankla başarılı olamayanların ekonomi yoluyla Türkiye'yi yenmeye çalıştıklarını kaydeden Özdebir, "Olumsuzluklar oldukça kısa sürdü. Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz sonrasında yaşananlara rağmen 2016'yı yüzde 2,9'luk bir büyüme performansı ile kapattı." değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, Türkiye'nin hızlı yükselişinde ekonomi yönetimi başta olmak tüm paydaşların tek yürek olmasının etkisinin büyük olduğuna işaret ederek, ekim ayından itibaren imalat sanayisinin 15 Temmuz'un yıkıcı etkilerinden kendini sıyırmayı başardığını belirtti.

- "Sanayi firmalarının öz kaynakları geliştirilmeli"

Yıllar içinde sanayi kuruluşlarının mali borçlarının, net satışlarından daha hızlı arttığının altını çizen Özdebir, "Veriler sanayi firmalarının öz kaynaklarının geliştirilmesi noktasında atılması gereken adımların ne derece önemli olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Özdebir, İSO 500 listesindeki sanayi kuruluşlarının yüzde 75'inden fazlasının düşük ve orta-düşük teknolojili üretim yapan firmalardan oluştuğunu kaydederek, orta gelir tuzağı sorunuyla söz konusu görünümün doğrudan ilgisi bulunduğunu bildirdi.

Ülke bütçesinden Ar-Ge harcamalarına ayrılan payın artırılması gerektiğine dikkati çeken Özdebir, "Ar-Ge, Türkiye'nin daha az kaynakla daha hızlı büyümesinin yolunu açacak en önemli anahtardır. Az kaynak kullanımı, aynı zamanda verimliliği de beraberinde getirecektir." açıklamasında bulundu.

- "Ankara'da 88 bin 659 artı istihdam yarattık"

İstihdam konusuna da değinen Özdebir, Ankara'nın istihdam seferberliğine ciddi katkı sağladığını kaydetti.

Ankara'nın bu yılın ocak ayından 16 Temmuz'a kadar olan dönemde 88 bin 659 ilave istihdam sağladığına işaret eden Özdebir, "Türkiye ölçeğinde baktığımızda aynı dönemde net istihdam artışı 1 milyon 642 bin 427 kişi. İllere göre dağılımda Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir'den sonra 4'üncü sırada yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Özdebir, geçen yılın kasım ayından bu yana ihracatta artış yaşandığını hatırlattı. Bayram tatili nedeniyle 2 iş günü eksik olmasına karşın haziranda da ihracatın arttığını belirten Özdebir, "Almanya ile tırmanan gerginliğin diğer AB ülkelerine yayılması ihtimali haricinde kısa vadede ihracatımızı olumsuz etkileyecek bir gelişme öngörülmemektedir. Hiç kuşkusuz ihracat 2017 yılındaki büyümenin en önemli bileşeni olacaktır. Uzun zamandan sonra dış ticaretin büyümeye pozitif katkı vermesi Türkiye açısından önemli bir gelişmedir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :