ASO kasım ayı meclis toplantısı

ASO kasım ayı meclis toplantısı

ASO Başkanı Özdebir:

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin 4 yıl boyunca seçim yaşamayacağını belirterek, "Bu durum, iç talep üzerinde olumlu etki doğuracaktır" dedi. 

Özdebir, ASO'nun kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinin demokratik bir olgunluk içinde tamamlandığını ve yeni hükümetin kurulduğunu hatırlattı. 

Bugünden itibaren acilen ekonomik sorunlara odaklanmak gerektiğini dile getiren Özdebir, yeni bir anayasa hazırlanmasına öncelik verilmesinin önemine işaret etti. 

Yeni anayasanın ardından hukuk, eğitim, vergi, iş gücü piyasası gibi alanlarda da yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Özdebir, "Hükümetin hiç zaman kaybetmeden bu reformlar üzerinde yoğunlaşmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

- "Piyasalar faiz artışına hazır"

Ekonomi gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özdebir, ABD Merkez Bankasının (Fed) aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının güçlendiğini söyledi. 

Faiz artırımı halinde sermayenin ABD'ye dönmeye başlayacağını kaydeden Özdebir, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden yabancı sermaye çıkışı yaşanabileceğini dile getirdi. 

Türkiye'nin milli gelire oranla yabancı fon ihtiyacı en yüksek ekonomiler arasında yer aldığına dikkati çeken Özdebir, "Bu nedenle ülkemiz yabancı sermaye girişlerine karşı çok duyarlı bir durumdadır ve bu durum ekonomi için bir risk oluşturmaktadır. Ancak, bu riski de fazla abartmamak gerekir. Çünkü piyasalar uzunca bir süredir kendisini bir faiz artışına hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Çin Merkez Bankasının da faizleri ve zorunlu karşılıkları düşürerek parasal genişlemeye devam ettiğinin altını çizen Özdebir, "Bu kararın, küresel ekonomide Çin kaynaklı riskleri azaltması bekleniyor. Bu şartlar altında ülkemizin ciddi bir yabancı fon sıkıntısı yaşamayacağını düşünmekteyiz" dedi. 

- "Seçimsiz dönemde iç talep artacaktır"

Sanayi üretimindeki artış hızının bu yıl, geçen yıla göre yavaşladığını anlatan Özdebir, bunun nedeninin iç ve dış talepteki yetersizlik olduğunu belirtti. 

Özdebir, iç talepteki yavaşlamada bu yılın 10 ayındaki seçim ortamının doğurduğu siyasi belirsizliğin ve terör olaylarının etkili olduğunu kaydederek, "Ancak ülkemiz önümüzdeki 4 yıl için seçim ortamından çıkmış bulunmaktadır. Bu durum, iç talep üzerinde olumlu etki doğuracaktır" diye konuştu.

AK Parti'nin asgari ücret vaadine ilişkin de konuşan Özdebir, ücret artışının işletmelerin maliyetini artıracağını belirterek, devletin oluşacak yükün bir kısmını üstlenmesi gerektiğini söyledi. Özdebir, "KOBİ'lerin ülke ekonomisindeki önemi çok büyük. Bu nedenle ekonomi politikaları oluşturulurken alınacak kararların KOBİ'ler üzerindeki etkileri mutlaka hesaba katılmalıdır" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı