ASO 25. Gündem Toplantısı

ASO 25. Gündem Toplantısı

ASO Başkanı Özdebir:- "İmalat sanayisindeki artış geçen yıl yüzde 3,6 düzeyinde gerçekleşti"- "Bu artışla 2015 yılını yüzde 4'lük büyümeyle kapattığımız neredeyse kesinleşti"

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, imalat sanayisindeki artışın geçen yıl yüzde 3,6 düzeyinde gerçekleştiğini belirterek, "Bu artışla 2015 yılını yüzde 4'lük büyümeyle kapattığımız neredeyse kesinleşti" dedi.

Özdebir, ASO'nun 25. Gündem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aralık ayında yıllık bazda yüzde 4,5, 2015'in tamamında ise ortalama yüzde 3,1 arttığını anımsattı.

İmalat sanayisindeki artışın geçen yıl yüzde 3,6 düzeyinde gerçekleştiğine dikkati çeken Özdebir, "Bu artışla 2015 yılını yüzde 4'lük büyümeyle kapattığımız neredeyse kesinleşti" ifadesini kullandı.

Özdebir, Türkiye ekonomisinin 2016 yılındaki performansının ihracat pazarlarındaki ve dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"2014'te 157,5 milyar dolar olan ihracatımız, 2015'te yüzde 9,3 azalarak 144 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dünya ticaret hacmindeki artışın yavaşlaması, güneyimizdeki ihracat pazarlarımızda yaşanan savaşlar ve en büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği'ndeki büyümenin yavaş seyretmesi, ihracatımızdaki düşüşün nedenleri arasında bulunuyor."

İhracattaki düşüşün birkaç yıl daha devam edebileceğini ifade eden Özdebir, devletin ihracatçılara vereceği desteğin önemli olduğunu söyledi.

Özdebir, sektörel ve bölgesel bağımsızlıktan kurtulmak ve rekabet edilebilecek alanları belirlemek için özel sektör katılımıyla ihracat stratejisinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :