Aslım çöplüğü yeniden alev aldı

Aslım çöplüğü yeniden alev aldı

Konya'da bir çoban, araziye dökülen yakıcı atık madde nedeniyle yaralandığını iddia etti.

Edinilen bilgiye göre, merkez Karatay ilçesinde bir çiftlikte çobanlık yapan Zekeriya Yararoğlu (40), Aslım çöplüğü yakınlarında otlattığı koyunlarını çiftliğe götürdüğü sırada, bazı koyunlar Yeni Marangozlar ile Yeni Mobilyacılar sanayileri arasındaki boş araziye girdi.

Koyunlardan bazılarının kuma gömülerek yanmaya başladığını gören Yararoğlu, koyunları kurtarmaya çalıştı. İki koyun telef oldu.Yararoğlu'nun ayağı, kum gibi görünen yakıcı atık madde nedeniyle yandı.

Koyun sürüsünü çiftliğe götüren çoban Zekeriya Yararoğlu, sağlık ocağında tedavi edildi.

Yıllardır bu bölgede çobanlık yaptığını ifade eden Yararoğlu, şöyle konuştu:
''Bölgede daha önce birkaç kez toprağın alev aldığına tanık oldum. Yanan maddenin en az 8-10 yıl önce fabrikalardan atılan ve kullanıldıktan sonra moloz haline gelen kok kömürünün tozu olduğunu tahmin ediyorum. Koyunları bu tehlikeden uzak tutmak için daha önce yandığını gördüğüm yerlerin karşı tarafından geçiriyordum. Ancak önde giden koyunların bir anda yandığını gördüm. Koyunları ateşten kurtarmaya çalışırken ayağım atık maddeye gömüldü. Koyunların çoğunu ateşten uzaklaştırdım ancak iki koyunun telef olmasını ve ayağımın yanmasını engelleyemedim.''

Bu atık maddelerin üzerine kurumuş ot veya gazete kağıdı bırakıldığında hemen yanmanın başladığını kaydeden Yararoğlu, yetkililerden bölgenin karantina altına almasını veya buraya dökülen yanıcı maddelerin üzerinin kapatılmasını istedi.

-DAHA ÖNCE DE BENZERİ BİR OLAY YAŞANMIŞTI-

Konya'da geçen yılın ekim ayında köpek kovaladığı sırada Aslım çöplüğü yakınlarında girdiği boş arazide katı atık maddeye temas etmesi sonucu kolları ve bacakları yanan Hüseyin Doğan (16), Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmıştı.

Bölge karantina altına alınmış, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi görevlilerince yapılan incelemede, söz konusu yanıcı atıkların kimyasal içermediği kanaatine varılmış, geçen ay 6 kamyon atık madde Konya Çimento Fabrikasına taşınarak imha edilmişti.