Askeri helikopter sayesinde hayatı kurtarıldı

Askeri helikopter sayesinde hayatı kurtarıldı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 30 haftalık hamileyken kanaması başlayan ve kaldırıldığı hastanede 5’inci çocuğunu dünyaya getiren annenin imdadına, Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığından kalkan askeri helikopterle giden doktorlar yetişti.

Siverek’te 30 haftalık hamileyken bir anda kanaması başlayan 4 çocuk annesi Cemile Öz, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. 7,5 aylık çocuğu ameliyatla alınan annenin kanaması durdurulamayınca doktorlar müdahale edemedi. Ameliyat masasında kalan anne için Dicle Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yalınkaya’dan destek talep edildi. Sevk durumunda olmayan hasta anneye müdahale etmek için İl Sağlık Müdürlüğünden ambulans helikopter talep edildi ancak ambulans helikopter gece uçuşuna uygun olmadığı için TSK’dan yardım talep edildi. TSK’nın talebe olumlu cevap vermesi üzerine Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığından 01.30 sularında kalkan askeri helikopterle 20 dakikada Siverek’e ulaşan Prof. Dr. Yalınkaya ve özel bir hastanede görevli Op. Dr. Yılmaz Özcan, yaklaşık 1,5 süren operasyon sonrası annenin hayata tutunmasını sağladı.

“GECE 01.00’DE TELEFON GELDİ”

Hastanın durumu ve o gece yaşananlara ilişkin konuşan Prof. Dr. Yalınkaya, “Hasta için gece saat 01.00’de arandım. Siverek’te bulunan arkadaşlar aradı ve çok aşırı kanaması olduğunu, bunun üzerine ameliyata aldıklarını fakat açınca durumun daha kötü olduğunu, rahmi de alamayacaklarını söylediler. Çünkü rahmin çok yapışık olduğunu belirttiler. ‘Kanama durmuyor, gönderemiyoruz, transferi mümkün değil’ dediler. Bunun üzerine ben devreye girerek İl Sağlık Müdürü Sait Avar’ı aradım. ‘Ambulans helikopterle hastanın buraya alabilir misiniz’ dedim ambulans helikopterin gece uçuşuna uygun olmadığını belirtti. Ondan sonra İl Müdürü Avar, Kolordu Komutanı ile görüştü. Beş dakika sonra beni aradı, ‘Hocam sizi bıraksak olur mu hastayı getirmek yerine?’ diye sordu. O da olur dedim. 5-6 ünite kan alarak Op. Dr. Yılmaz Özcan ile birlikte helikopterle Siverek’e indirildik” dedi.

 

“ASKERİYE VE MÜRETTEBATA TEŞEKKÜR EDERİM”

Siverek’e ulaştıklarında hastanın ameliyat masasında kendilerini beklediğini belirten Yalınkaya, “Orada gittik hasta hala ameliyatta bizi bekliyordu. Gerekli müdahaleyi yaptık, kanamayı durdurduk. Müdahale 1-1,5 saat kadar sürdü. Sonra arabayla tekrar Diyarbakır’a döndük. Hastayı da bizim ardımızdan buraya transfer ettik. Çocuk şuan Şanlıurfa’da yoğun bakımda, genel durumu iyiymiş. 1 kilo 600 gram civarında bir bebek. Bebek zaten kurtulmuştu ama annenin hayati tehlikesi vardı. Anne ne transfer edilebiliyordu ne de orada arkadaşlar müdahale edebiliyorlardı. Biz de imdatlarına koştuk. Herkes duyarlı davrandı hem İl Sağlık Müdürlüğü, hem helikopteri sağlayan askeriye, hem helikopter mürettebatı onlara da teşekkür ediyorum. Çünkü onlar da bu konuda duyarsız kalmadılar. Hava ulaşımıyla ilk defa böyle bir şey yaşadık” diye konuştu.

“DOKTORLARA GELMESEYDİ ŞUANDA HAYATTA OLMAYABİLİRDİM”

Beşinci çocuğunu doğuran ve Dicle Üniversite Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi olan anne Cemile Öz, doktorları sayesinde yeniden hayata tutunduğunu ve onlara çok teşekkür ettiğini ifade etti. Öz, şöyle devam etti:

“Beş tane çocuğum oldu Allah’ın izniyle. Ahmet hocaya sevgi ve saygılarımı iletir çok çok teşekkür ederim. Onun sayesinde şuanda ben ayaktayım ve bu durumdayım. Her şey bir anda olup bitti. O gün ben yemeğimi, temizliğimi yaptım hiç ağrım, sancım yoktu. Aniden saat on civarında aniden bir ıslaklık hissettim. Lavaboya gittiğimde kanlar içerisinde kaldım. Hemen ablamı aradım durumu söyledim. Ambulans geldi direkt hastaneye gittik. Orada müdahale ettiler tabi doktorum orada olmadığı için ‘nasıl ameliyat falan olacak’ dedim. Gerekirse doktorunuzu çağırırız dediler. Onlar da ‘Diyarbakır’dan doktorlar gelmeseydi şuanda hayatta olmazdınız’ dediler. Sağ olsun hocama minnettarım, teşekkürler ediyorum."