Asırlık su değirmeninin gönüllü işçisi

Asırlık su değirmeninin gönüllü işçisi

Zonguldak'ın Alaplı ilçesine yaşayan 65 yaşındaki Necati Akdeniz, dedelerinden miras kalan asırlık su değirmeninde bölge halkının getirdiği mısır ve buğdayı ücret almadan öğütüyor- Akdeniz:- "Bacaklı Yaylası'ndan kanallar yardımıyla akan su ile 108 yıldır

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde yaşayan 65 yaşındaki Necati Akdeniz, dedelerinin bir asır önce işletmeye başladığı su değirmeninde karşılık beklemeden bölge halkına hizmet ediyor.

Gümeli Bacaklı Yaylası'ndan gelen suyla dönen değirmenin bakımını gönüllü olarak yapan Akdeniz, yaklaşık 108 yıldır köylülerin ve çevre illerden gelen vatandaşların buğdayını, bulgurunu ve mısırını ücretsiz öğütüyor.

Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 108 yıllık değirmenin 25 yıldır bakım ve onarımını yaptığını söyledi.

Dedelerinin mesleğini sürdürmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Akdeniz, şöyle konuştu:

"Ben 25 yıldır değirmenin bakımını ve onarımını yapıyorum. O dönemde ahşap olarak yapılan değirmen 30 yıl önce sel nedeniyle yıkılınca tekrar yapıldı. Değirmene gelen müşteriler eğer kendisi çalıştırabiliyorsa mısır, bulgur ya da buğday gibi ürünleri öğütebiliyorlar. Ya da ben gelip değirmeni çalıştırıyorum. Herhangi bir ücret almıyoruz. Para vermek isteyenler oluyor ama geri çeviriyoruz. Sadece arıza yaptığında köylülerden para toplayarak onarımını yapıyorum."

Su değirmeninde öğütülen mısır unundan yapılan ekmeğin daha lezzetli olduğunu belirten Necati Akdeniz, "Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte elektrikli değirmenler çoğaldı. Ama ekmeği lezzetli olanı su değirmenidir. Bunu gelen müşterilerimde söylüyor. Ben atalarımın kurduğu bu değirmeni döndürmeye devam edeceğim. Benden sonra bunu çalıştıracak bir yakınım yok. Ama köyümüzdeki gençler tarihi değirmene sahip çıkacaklardır. Gözüm arkada kalmayacaktır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :