"Aşırı avlanma, balık stoklarında düşüşe neden olabilir"

"Aşırı avlanma, balık stoklarında düşüşe neden olabilir"

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden:- ''Tabii ki halkımızın ucuza balık yemesi güzel ancak önümüzdeki yıllarda aşırı avlanmaya bağlı olarak balık stoklarımızın ciddi oranda düşüş yaşayacağını düşünüyorum. Hatta palamutsuz ve lüfersiz ge

EDİRNE (AA) - ARİF ASLAN - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Özden, aşırı avlanmaya bağlı olarak ileriki yıllarda balık stoklarında ciddi oranda düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç senede bir av sezonunda bolluk yaşanabileceğini ifade ederek, çok miktarda ve kontrolsüz avlanmanın gelecekte sıkıntı oluşturabileceğini vurguladı.

Aşırı avlanmanın Türkiye'deki su ürünleri açısından riskler barındırdığını anlatan Özden, "Türkiye'de denetimsiz ve kontrolsüz avlanma yapılan yerler var. Balık sezonunun açılmasıyla halkımızın balık yemesi güzel bir durum ancak balık avlanmaları belirli bir düzen ve kotada yapılmalıdır. Dikkat edilmeyen durumlar su ürünlerinde ülke olarak yaşayacağımız sıkıntıları içinde barındırıyor" ifadelerini kullandı.

Özden, özellikle son dönemde palamutta bolluk yaşanmasının aldatıcı olabileceğini belirterek, her 4 yılda bir bazı balık türlerindeki avlanmada artış görülebileceğini kaydetti.

Son günlerde çok ciddi oranlarda palamut avlandığını ifade eden Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mevsimi gelmesiyle ve dönemi olmasıyla avcılık arttı. Ama yapılan kontrolsüz avcılık, bu balığın inanılmaz düşük fiyatlara satılmasına neden oldu. Balıkçılık açısından aşırı avlanma var. Bu kadar kısa zamanda bu kadar yüksek avcılık, balık stokları üzerinde olumsuzluklara sebep verebilir. Daha hassas davranılması gerekir. Tabii ki halkımızın ucuza balık yemesi güzel ancak önümüzdeki yıllarda aşırı avlanmaya bağlı olarak balık stoklarımızın ciddi oranda düşüş yaşayacağını düşünüyorum. Hatta palamutsuz ve lüfersiz geçen dönemlere sebep olabilir. Denizlerimizi hor kullanmadan planlı hareket etmemiz gerekir. Halkımız her sene belli bir fiyattan bolca yemeli. Aşırı yapılan avlanma halkımıza uzun vadede fayda getirmiyor.''


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :