Asgari ücretlilere vergi desteği TBMM Genel Kurulunda

Asgari ücretlilere vergi desteği TBMM Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Ağbal: -"(Kışanak'ın gözaltına alınması) Hukuk devletindeyiz. Herhangi bir kişi hakkında bir suç isnadı olduğunda savcılık bunun gereği olarak, bir tedbir olarak bir işlem yapmış" - ''(Emeklilikte yaşa takılanlar) Sistemin kendi içinde bir a

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasıyla ilgili, "Hukuk devletindeyiz. Herhangi bir kişi hakkında bir suç isnadı olduğunda savcılık bunun gereği olarak, bir tedbir olarak bir işlem yapmış." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, vergi dilimi nedeniyle ekim, kasım ve aralık aylarında ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

Tasarının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde, asgari ücretliler başta olmak üzere, tüm sosyal kesimlerin refah düzeyinin ve gelirlerinin arttığını söyledi.

AK Parti hükümetleri döneminde, en düşük memur maaşında reel olarak yüzde 97 oranında refah artışı sağlandığını, aile yardımı hariç, ortalama memur maaşında reel olarak yüzde 56,7 artış olduğunu aktaran Ağbal, şu bilgileri verdi:

"AK Parti hükümetleri döneminde, SSK en düşük emekli aylığında yüzde 62, tarım BAĞ-KUR emekli aylığında yüzde 352, esnaf Bağ-Kur emekli aylığında yüzde 151, 65 yaş aylığı alan vatandaşımızın aylığında yüzde 191, şeref aylığı alan gazilerimizin aylıklarında yüzde 52, muhtar aylıklarında yüzde 337 reel artış olmuştur. Dolayısıyla hem asgari ücretlilerimiz hem çalışanlarımız hem emeklilerimiz AK Parti döneminde enflasyonun üzerinde artış almış, enflasyona ezdirilmemiştir. Diğer taraftan, AK Parti hükümetleri döneminde gerek eğitimde gerek sağlıkta gerekse altyapı yatırımlarında çok önemli, çok kapsamlı hizmetlere imza atılmıştır. Yine bu dönemde eğitim ve sağlıkta, özellikle bu iki alanda önemli ölçüde personel sayısında artışa gittik. 2002 yılından bugüne kadar ilave 550 bin öğretmen işe alındı. Dolayısıyla AK Parti hükümetleri döneminde işe alınan öğretmen sayısı, göreve başladığı dönemdeki öğretmen sayısından daha fazladır."

-"Aktüerya dengesine dikkat etmeliyiz"

Ağbal, AK Parti döneminde eczacıların da önemli ölçüde kazanımlara kavuştuklarını dile getirdi.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorular üzerine Ağbal, "Tabii ki sosyal güvenlik sisteminde iştirakçiler var, emekliler var. Sistemin kendi içinde bir aktüeryal dengesi var, ona da mutlaka dikkat etmemiz gerektiğini ifade etmek durumundayım." dedi.

2017 yılı bütçesinde de en fazla payı eğitime ayırdıklarını belirten Ağbal, "Yaklaşık 122 milyar lira ile bütçenin birinci sırasında eğitim var. Bu dönemde 550 bin yeni öğretmen aldık, öğretmen almaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasıyla ilgili bir soru üzerine Ağbal, "Hukuk devletindeyiz. Herhangi bir kişi hakkında, sayın Kışanak da olabilir, hepimiz olabiliriz, bir suç isnadı olduğunda savcılık bunun gereği olarak, bir tedbir olarak bir işlem yapmış. Tabii ki mahkemelerimiz ilgili takibatı yaparak, hukuku tesis ederek konuyu takip edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Roman vatandaşlarının gerek ekonomik koşullarının gerek sosyal koşullarının iyileştirilmesi konusuyla ilgili çok güzel gayret ve çabalarının olduğunu söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :