Asgari ücretlilere vergi desteği Genel Kurulda

Asgari ücretlilere vergi desteği Genel Kurulda

Maliye Bakanı Ağbal:- "Kişinin geliri ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşerse, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi uygulamasını getirmiş olduk"- "AK Parti hükümetleri döneminde, asgari ücretlilerimizin vergi

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir kişinin gelirinin ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşmesi halinde, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi getireceklerini belirtti.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde Hükümet adına söz aldı.

Konuşmasına teklife destek veren bütün gruplara teşekkür ederek başlayan Ağbal, yaklaşık 7 milyon vatandaşı ilgilendiren önemli bir yasal düzenlemeyi hep birlikte yaptıklarını söyledi.

AK Parti Hükümeti döneminde asgari ücretliler de dahil olmak üzere gerek çalışanların, gerekse emeklilerin her zaman için özel olarak destek gördüğünü vurgulayan Ağbal, hiçbir zaman için çalışanların enflasyona ezdirilmediğini ve refahlarının sürekli olarak arttırıldığını kaydetti.

1 Kasım 2015 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde, asgari ücretin bin 300 lira olması taahhütlerini gerçekleştirdiklerini anımsatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Hepimiz tabii, bin 300 lirayı konuşuyoruz. Ancak şunu da bilelim ki asgari ücret tutarı, asgari geçim indirimine bağlı olarak değişmektedir. Bugün bekar çalışan, asgari ücret geliri elde eden bir kişinin ücret geliri bin 300 liradır. Ama evli, üç çocuklu bir asgari ücretlinin eline geçen rakam da bin 384 liradır.

Dolayısıyla burada, 2016 yılında hükümet olarak yapmış olduğumuz bu önemli artışı yıl sonuna kadar korumak amacıyla bir çalışma yaptık. Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı olarak birlikte, 'Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın eline geçen net ücret tutarının bin 300 liranın altına düşmemesi için ne yapabiliriz' diye bir gayretimiz oldu."

Asgari geçim indirimi tutarlarının son üç ayda artırılması suretiyle bu meselenin çözümlenebileceğini gördüklerini dile getiren Ağbal, kişinin evli ve çocuk sahibi olmasına bağlı olarak asgari ücret tutarının değiştiğini ifade etti.

Ağbal, ocak-eylül aylarında 9 ay boyunca net bin 300 lira alan bir bekar asgari ücretli veya evli, eşi çalışan bir asgari ücretlinin ekim ayından itibaren aylığının bin 231 liraya düştüğünü, dolayısıyla ekim, kasım ve aralık aylarında ücretlinin gelirinde yaklaşık 69 lira civarında bir azalmanın meydana geldiğini hatırlattı.

Ağbal, bazen kişinin maaşının bin 249 liraya, bazen ise bin 279 liraya düşebildiğini belirterek, "Yapmış olduğumuz hazırlıkta eğer kişinin geliri ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşerse, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi uygulamasını getirmiş olduk. Böylelikle yılın başında Hükümet olarak söylediğimiz hususu yılın sonuna kadar gerçekleştirmiş oluyoruz. Yani, hiçbir asgari ücretlimiz, 2016 yılı içerisinde bin 300 liranın daha altında bir ücret elde etmemiş oluyor, üzerinde kalıyor." diye konuştu.

Asgari geçim indirimini bir yöntem olarak kullandıklarını ve bu yolla sorunu çözmüş olduklarını dile getiren Ağbal, yaklaşık 7 milyon vatandaşın bu düzenlemeden yararlandığını ve yaklaşık 1 milyar liralık vergiden vazgeçmiş olduklarını söyledi.

Asgari geçim indirimi uygulamasının, AK Parti hükümetleri döneminde başladığını ve bunun neticesinde asgari ücret üzerindeki vergi yükünde önemli indirimlere gidildiğini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Normalde gelir vergisi tarifemizde, en düşük gelir vergisi oranı yüzde 15'tir. Kişi ne kadar vergi ödüyor gelirine göre diye baktığımızda, AK Parti hükümetleri döneminde gerçekten asgari ücretlilerimizin vergi yükünde önemli indirimlere gidilmiştir. Bugün, asgari ücret elde eden bekar bir çalışanımızın, 2016 yılında ödediği vergi, gelirine göre yüzde 5,2. Yani, nominal vergi oranı yüzde 15 olmasına rağmen, yapmış olduğumuz asgari geçim indirimi mahsubu neticesinde ödemiş olduğu efektif vergi oranı yüzde 5,2. Evli bir asgari ücretlide bu oran daha da düşüyor. Yüzde, 3,8'e düşüyor. Evli, bir çocuklu bir asgari ücretlinin ödediği vergi yüzde 2,6. Evli, iki çocuklu bir asgari ücretlinin ödemiş olduğu efektif vergi yükü yüzde 1,5'tir. Evli, üç çocuklu bir kişi ise gelir vergisi ödemiyor. Yani tüm kazancı vergisiz hale gelmiş oluyor. Özellikle ücret gelirlerinde hükümetlerimiz döneminde yapılan bütün bu düzenlemeler gerçekten onların refahını arttırmıştır."

Tasarının tümü üzerinde HDP grubu adına konuşan HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise "tasarının sembolik de olsa çalışanların lehine olduğunu" belirterek, teklifi desteklediklerini söyledi.

Türkiye'de birçok sektörde onbinlerce işçinin sigortasız ve asgari ücretin altında çalıştırıldığını öne süren Adıyaman, özellikle tekstil sektöründe ödenen ücretlerin 750-800 TL arasında olduğunu, tarım sektöründe insanların günlük 20 lira yevmiye ile çalıştırıldığını belirtti.

Adıyaman, "Ülke içinde ve dışında savaş politikalarına yapılan masraflar, çalışanlara, emekçilere aktarılmış olsa hiç şüphesiz bizim seçim programımızda belirttiğimiz üzere asgari ücret limiti en az bin 800 TL olacaktır." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :