ASELSAN Konya Silah Fabrikası'nın temeli atıldı

ASELSAN Konya Silah Fabrikası'nın temeli atıldı

Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarından ASELSAN'ın, Konyalı 24 girişimci ile beraber Konya'ya yapacağı ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. fabrikasının 1. Etap Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.

 

Fabrikanın yapılacağı Aşağı Pınarbaşı Mahallesi'nde gerçekleştirilen temel atma törenine Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdür Yardımcıları ve Üst Yönetimi, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Savunma Sanayi A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu, Konya Savunma Sanayi A. Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Bu yatırım Konya'daki üniversiteler ve sanayiler ile büyüyecek

 

Temel atma töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, temeli atılan ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş'nin güzel bir başlangıç olduğunu ve örnek olacağını söyleyerek bu yatırımın küçük bir ASELSAN olacağını ifade etti. Geçen yıl savunma sanayisinin 2 milyar doları aşan ihracat yaptığını anımsatan Şeker, şöyle konuştu: "İhracatta 2 milyar doları 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için daha fazla çalışmamız lazım. Savunma sanayimizdeki kabiliyet ve kapasiteyi artırmamız gerekiyor. Şu an için savunma sanayisinde çalışan sayısı 40 bin civarında. Eğer dünyadaki ilk 10 savunma sanayi ihracatçısı arasında girmek istiyorsak bu rakamları artırmamız gerekiyor. Bunun için her bir köşesinde bulunan yetkinlikleri, insan kaynağını ve bütün sanayi alt yapısını kullanmamız gerekiyor. Temelini attığımız tesisimiz inşallah, küçük bir ASELSAN olacak. ASELSAN, Ankara'da kurulduğu yerde sanayisi, yan sanayisi ve üniversiteyle nasıl büyüdüyse buradaki tesisimizde Konya'mızda benzer rolü üstlenecek, büyüyecek."

Konya'daki yatırım savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltacak

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün de, Konya'daki yatırımın savunma sanayisinde dışa bağımlılığın azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasında önemli adım olacağını söyledi. Yurt içinde üretilmeyen silahların üretilmesi için 65 milyon dolarlık yatırım yapıldığını vurgulayan Görgün, "Kurumların desteği, yatırımcıların konuya olan ilgisi, üretim alt yapısının mevcudiyeti, silah sanayi konusunda deneyimi, gelişmiş üniversite ve teknoloji geliştirme bölgeleri, atış ve test alanları, bununla birlikte savunma sanayinin yerlileştirilmesi konusunda eşgüdüm içerisinde yürütülen faaliyetler göz önüne alındığında Konya’da Silah Sistemleri Üretimi yatırımı için uygun şartların bulunduğu değerlendirilmektedir. ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. adı altına kurulan ve hisselerinin yüzde 49'u Konya firmalarına yüzde 51'i ASELSAN'a ait olan fabrikaya, uzaktan komutalı silah sistemleri ve hali hazırda yurtiçinde üretilemeyen silahların üretimi için 65 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Görgün , uzaktan komutalı silah sistemlerinin başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere 18 farklı ülkenin hizmetine sunulduğunu aktardı.

 

Karma endüstri bölgesi oluşturulacak

Konya Savunma Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu ise, yatırımın Konya'nın nitelikli insan kaynağı kapasitesinin, sürdürülebilir bir şekilde artmasına da vesile olacağını ifade etti. Savunma sanayi ekosisteminin güçlü adımlarından birinin daha devreye alınacağı müjdesini veren Koyuncu, "1,5 milyon metrekarelik yeni karma endüstri bölgesi oluşturulması için de Bakanlığımıza başvurumuzu yaptık. Bu endüstri bölgemizde yalnıza savunma sanayi sektöründe faaliyet gösterecek yüksek teknolojili ürün ve hizmet üretimi yapan firmalar yer alacak. Kısaca Konya’mızda tam bir savunma sanayi ekosistemi oluşacak" dedi.

Konuşmaların ardından, ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. fabrikasının 1. Etap Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.