ASALA tarafından şehit edilen Büyükelçi Tunalıgil anıldı

ASALA tarafından şehit edilen Büyükelçi Tunalıgil anıldı

Terör örgütü ASALA tarafından 22 Ekim 1975'te şehit edilen Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, Viyana Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle anıldı- Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ali Kaan Orbay:- "Hiçbir dava terörü meşru kılamaz, hiçbir ge

VİYANA (AA) - Terör örgütü Ermenistan’ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu (ASALA) üyelerinin 22 Ekim 1975'te şehit ettiği Türkiye'nin eski Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, Viyana Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle anıldı.

Ermeni teröristlerin saldırısında hayatını kaybeden Tunalıgil'in anısına, ölümünün 41. yıldönümünde Viyana Büyükelçiliğinde tören düzenlendi. Törene, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdinde Geçici Maslahatgüzarı Salih Boğaç Güldere, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay ve Türk diplomatlar katıldı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, şehit büyükelçi Tunagil'in özgeçmişi okundu.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ali Kaan Orbay, törende yaptığı konuşmada, Büyükelçi Daniş Tunalıgil'in 22 Ekim 1975'te Ermeni teröristlerce görevinin başında katledildiğini söyledi. Orbay, "Merhum Tunalıgil, şehit edilen ilk Büyükelçimizdir. Maalesef son olmamıştır." dedi.

1970'lı yıllarda başlayan Ermeni terörü nedeniyle yaklaşık 20 yıl içerisinde 34 diplomatın katledildiğini kaydeden Orbay, "Şehitlerimizin acısını tüm bir millet ve teşkilat olarak derinden paylaşıyoruz." diye konuştu.

Bir insan canını almaya iten nefret, kini ve gözü dönmüşlüğü anlamakta zorlandığını ifade eden Orbay, şunları söyledi:

"Hiçbir dava terörü meşru kılamaz, hiçbir gerekçeyle masum insanların hayatına kastedilemez. Bugün de karşı karşıya kaldığımız bu ortak tehditle etkin mücadele için işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ne yazık ki her zaman karşımızda aynı duyarlılığa sahip muhataplar bulamamaktayız."

Orbay, Ermeni teröristler tarafından Viyana'da şehit edilen Tunalıgil, Çalışma Müşaviri Erdoğan Özen ve uluslararası memur Enver Ergün'ün katillerinin halen bulunamadığını ve adaletin tecelli etmediğini aktardı.

Aşırılığı körükleyen nefret ve kin söylemlerinin günümüzde hala yaşatılmasının acıları daha da artırdığını vurgulayan Orbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün dahi çarpıtılmış Ermeni tezleri bu ülke parlamentosunda yankı bulmakta, bizimse kendi anlatımımızı paylaşmamızın önüne her türlü engel çıkarılmakta, bu haksızlığa karşı çıkan öğrencilerimiz, vatandaşlarımız ve bizler inkarcılıkla suçlanabilmekteyiz. Bir Türk diplomatı olarak tarihimizin bu sayfasını çok iyi öğrenmek zorundayız. Yılmadan, yorulmadan anlatmak durumundayız. Bu sadece bir görev değil, bugün burada andığımız, canları pahasına, görev bilinci ve hizmet aşkıyla kendilerini ülkelerine ve barışa adayan şehitlerimize olan borcumuzdur."

Konuşmaların ardından Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Karadaş tarafından şehit diplomatlar için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Tören, Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil ve Geçici Maslahatgüzarı Ali Kaan Orbay'ın, şehit diplomatlar anısına Viyana Büyükelçiliği ön duvarına yerleştirilen plaketin önüne çelenk koymasıyla sona erdi.

Viyana'da terör örgütü ASALA ve Ermeni Devrimci Ordusu (ARA) mensupları, 22 Ekim 1975'te Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'i, 20 Haziran 1984'te Çalışma Müşaviri Erdoğan Özen'i ve 19 Kasım 1984'te BM Viyana Ofisi’nde Sosyal Kalkınma ve İnsani İşler Merkezi Direktör Yardımcısı Enver Ergun'u katletmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :