"Arkadaşım eşek" şarkısını aratmayan 30 yıllık dostluk

"Arkadaşım eşek" şarkısını aratmayan 30 yıllık dostluk

Konya'da yaşayan Mehmet Çevik, "yol arkadaşım" dediği ve 38 yıllık yaşamının 30 yılını birlikte geçirdiği için "Emektar" adını verdiği eşeğiyle çobanlık yaparak geçimini sağlıyor

Çocukluğundan beri çobanlık yapan Çevik: "Yıllardır yaklaşık 500 koyunu yaymaya birlikte gidiyoruz, koyunları birlikte güdüyoruz. Emektar, karda yağmurda, dağda taşta çok yükümüzü taşıdı. Beraber çok çile çektik"

"GÖZLERİNDEN VE DİŞLERİNDEN ANLADIĞIM KADARIYLA YAŞI BENDEN BÜYÜK"

Konya'da 38 yaşındaki Mehmet Çevik, 30 yılını birlikte geçirdiği eşeği "Emektar" ile çobanlık yaparak evine ekmek götürüyor. Çevik'in "Emektar" ile yol arkadaşlığı", Barış Manço'nun "Arkadaşım eşek" şarkısının sözlerini aratmayacak derecede renkli hikayeleri barındırıyor. Selahattin Eyyubi Mahallesi'nde yaşayan Çevik ile "yol arkadaşım" dediği eşeği arasındaki bağ görenlerin ilgisini çekiyor. 8 yaşından beri çobanlık yapan Çevik'in en büyük yardımcısı, 30 yıldır yanından ayrılmayan eşeği. Koyunların her gün aynı güzergah kullanılarak otlatmaya götürülmesi sırasında "Emektar", görevini en iyi şekilde yapıyor. Adeta sürünün liderliğini yapan eşek sayesinde Çevik, hiç zorluk çekmiyor. Çevik, "arkadaşı eşek" ile olan uzun soluklu yol arkadaşlığını AA muhabirine anlattı. Eşeklerin genellikle 25-30 yıl yaşadığını hatırlatan Çevik, "Emektar"ın ise yaşının 38'in üzerinde olduğunu söyledi. Eşeği ile arasında çocukluğuna uzanan bir dostluk olduğunu belirten Çevik, 30 yılda birçok sıkıntıyı birlikte atlattıklarını dile getirerek, ''Yıllardır yaklaşık 500 koyunu yaymaya birlikte gidiyoruz, koyunları birlikte güdüyoruz. Emektar, karda yağmurda, dağda taşta çok yükümüzü taşıdı. Beraber çok çile çektik. Yol arkadaşım o benim. Daha önce ismi yoktu. Çok uzun yaşayınca adını 'Emektar' koyduk." diye konuştu. Her gün dağlara çıkarak, hayvanlarını doğal ortamda beslemeye özen gösterdiğini anlatan Çevik, "Eskiden yokuşlarda yorulduğum zamanlar, Emektar'ın sırtına binerdim. Şimdi yaşı iyice ilerledi. Yük yüklemiyorum. Ona da yazık." dedi.

YOL ARKADAŞININ YAŞINI İNCELETECEK

"Emektar"ın dünyada yaşayan en yaşlı eşeklerden biri olduğunu düşündüğünü dile getiren Çevik, "Gözlerinden ve dişlerinden anladığım kadarıyla yaşı benden büyük. Uzman bir veterinere baktırarak gerçek yaşını öğrenmek istiyorum. Eşeklerin yaşı, kesici dişlerinin aşınıp yıpranmasına göre anlaşılıyormuş." ifadesini kullandı.