Arjantin'den İngiliz şirkete yasa dışı faaliyet suçlaması

Arjantin'den İngiliz şirkete yasa dışı faaliyet suçlaması

Arjantin, Falkland Adaları çevresindeki ihtilaflı bölgelerde hidrokarbon faaliyetlerini sürdüren İngiliz şirketin çalışmalarını yasa dışı olarak tanımladı

BUENOS AİRES (AA) - Arjantin hükümeti, Falkland Adaları kıyısındaki ihtilaflı bölgelerde hidrokarbon faaliyetleri yürüten Noble Energy Falklands adlı İngiliz şirketinin çalışmalarının yasa dışı ve gizli olduğunu açıkladı.

Arjantin Enerji Bakanlığı’nın resmi gazetesinde yayınlanan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı ve başsavcılıkla bağlantıya geçildiği vurgulanırken, gerekli hukuksal sürecin yürütüleceği belirtildi.

Haziran ayında, ülkenin güneyindeki Rio Grande şehri Federal Hakimi Lillian Herraez ihtilaflı bölgelerde faaliyetlerini sürdüren petrol şirketlerine ait gemilere ve diğer mallara el koyulması yanında 156 milyon dolarlık haciz emri vermişti.

Enerji Bakanlığı, Ağustos 2010'da Dışişleri Bakanlığı’nın ihtilaflı bölgelerde yasa dışı hidrokarbon faaliyetleri yürüterek Arjantin’in hidrokarbon alanları üzerindeki ulusal hakimiyetini ihlal eden çoğu İngiliz yabancı firmaların bilgilerini ifşa ettiğini hatırlattı.

Falkland Oil and Gas adlı şirket, Cristina Fernandez de Kirchner hükümetinin tepkilerine rağmen Noble Energy Falklands şirketi ile iş yükleme anlaşması yaptığını açıklamıştı.

Enerji Bakanlığı, 2013 yılında Falkland Oil ve Gas şirketinin bu bölgede faaliyetlerini sürdürmesini 20 yıllığına yasaklamıştı. 

Dün, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, uzun süredir iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden olan adalar konusunda Arjantin’e net bir mesaj vererek, Londra’nın Falkland Adaları’nı asla elden çıkarmayacağını belirtmişti.

Adadakilerin son referandumda yüzde 90’ından fazlasının İngiltere’de kalmak üzere oy verdiğini hatırlatan İngiltere Dışişleri Bakanı, Falkland Adaları’nda yaşayanların kendi ekonomilerini geliştirme konusunda her hakka sahip olduğunu ifade etmişti.

Kirchner daha önce İngiltere Başbakanı David Cameron’u birçok kez müzakere masasına çağırmış ve 1833’te İngiltere tarafından el konulan Güney Atlantik Adaları’nın egemenlik konusunu görüşmek istemişti. İngiltere ise uzun süredir diyalog çağrılarını reddederek Falkland Adaları’ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığını ve konuya dair konuşulacak bir konunun da olmadığı yönündeki tavrını sürdürüyor.

Falkland Adaları’ndaki egemenlik iddiaları nedeniyle 2 Nisan 1982’de Arjantin ve İngiltere arasında yaşanan krizde, 655 Arjantinli ve 255 İngiliz asker hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı