Arjantin'den ABD'ye Yahudi Derneği saldırısıyla ilgili takiye suçlaması

Arjantin'den ABD'ye Yahudi Derneği saldırısıyla ilgili takiye suçlaması

Arjantin Federal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Parilli firari eski istihbaratçı Stiuso’nun bulunmasında işbirliğine girmeyen ABD’yi takiye yapmakla ve çelişkili davranmakla eleştirdi

BUENOS AİRES (AA) - Arjantin Federal İstihbarat Teşkilatı (AFI) Başkanı Oscar Parilli, ülke tarihinin en kanlı terör eylemi olan Arjantin Yahudi Derneği (AMIA) saldırısı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrılmasına rağmen aldığı ölüm tehditlerini gerekçe göstererek ülkeden kaçan Antonio Jaime Stiuso konusunda ABD’nin takiye yaptığını ve çelişkili davrandığını söyledi. 

Yerel bir radyoya açıklamalarda bulunan Parilli ABD’de olduğu iddia edilen Arjantin istihbaratının eski yöneticilerinden Stiuso’nun nerede olduğu konusunda federal hükümetin ABD’den cevap beklediğini belirtti.

AFI Başkanı 1994 yılındaki AMIA saldırısına dair yürütülen soruşturma sürerken ölü bulunan Savcı Alberto Nisman  davasında kilit isim olan Stiuso konusunda ABD yönetimine çifte standartlı açıklamalarda bulunmamaları uyarısında bulundu.

Parilli Arjantin hükümetinin Stiuso’nun kaçakçılık yaptığı ve haksız zenginleştiği konusunda raporlar hazırladığını hatırlattı.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner de, BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem genel görüşmelerinde yaptığı konuşmada eski istihbarat yetkilileri ve Stiuso'nun ABD'de ikamet ettiklerini ima ederek ABD’nin bu isimlerin nerede olduklarına dair bilgi vermesini istemişti.

Arjantin yönetimi geçtiğimiz günlerde ABD'nin Buenos Aires Büyükelçisi Noah Mamet’e mektup göndererek Stiuso’nun da aralarında bulunduğu eski istihbarat yetkililerinin 1994 yılında AMIA'ya düzenlenen saldırıda rolü olduğunu hatırlatmıştı.

Hükümet ayrıca Arjantin İstihbarat Teşkilatı'nın harekatlardan sorumlu eski direktörü Antonio Stiuso hakkında mavi bülten düzenlenmesi için Interpol'e başvurdu.

ABD’nin Stiuso’nun yerinin belirlenmesi konusunda yeterli işbirliği yapmadığı gerekçesiyle bu ülkenin Buenos Aires Büyükelçisi Noah Mamet’in Arjantin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılacağı açıklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı