Arjantin'de merkez sol ve sosyalist partiler ittifak yaptı

Arjantin'de merkez sol ve sosyalist partiler ittifak yaptı

Merkez sol ve sosyalist koalisyon, 2015 yılındaki devlet başkanlığı seçiminde aynı cephede yarışacak

BUENOS AIRES (AA) - Arjantin’de merkez sol ve sosyalist partiler, 2015'teki devlet başkanlığı seçimi için koalisyon kurdu.

Ülkede sol görüşlü sekiz partinin liderleri, Buenos Aires’te “Frente Amplio UNEN” (Geniş Cephe UNEN) koalisyonunu oluşturmayı kabul etti.

Koalisyonun Facebook sayfasında yer alan açıklamada, eğitimin iyileştirilmesi ve refahın artırılması yoluyla toplumda daha fazla dayanışma, katılım ve eşitlik için alternatif oluşturacakları bildirildi.

Açıklamada, yoksulluğun, suç oranlarının, insan ve uyuşturucu ticaretinin azaltılması konularına odaklanılacağı da belirtildi.

İktidar partisinden, sol partilerin oluşturduğu koalisyona eleştiri geldi.

Devlet Başkanlığı yetkililerinden Jorge Capitanich, televizyonda yayınlanan basın toplantısında, koalisyonun "hiper enflasyon konusunda çok deneyimli" olduğunu belirterek 1989 yılında fiyatların aniden yükselmesiyle istifa eden, solcu Radikal Partinin Devlet Başkanı Raul Alfonsin’e atıfta bulundu.

Capitanich, Radikal Partiyi, 2001-2002 yıllarında zirveye çıkan dört yıllık resesyonun üstesinden gelmekteki başarısızlığından ötürü ağır bir dille eleştirdi. Arjantin ekonomisinde o dönemde yaşanan bu durum, 2001 yılında Devlet Başkanı Fernando de la Rua’nın istifasıyla son bulan kanlı ayaklanmaların yaşanmasına yol açmıştı.

Öte yandan, Devlet başkanlığı seçiminde Fernandez de Kirchner’in halefinin kim olacağı ise henüz bilinmiyor.

Ülkede yüksek enflasyon, suç artışı ve ağırlaşan ekonomi gibi meseleler toplumda hoşnutsuzluk yaratırken, sol partilerin oluşturduğu koalisyonun, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in önünde yeni bir mücadele alanı olacağı ifade ediliyor.

Arjantin’de 2003 yılından bu yana iktidarda olan Zafer Cephesi, Devlet Başkanı Yardımcısı Amado Boudou adının da karıştığı yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Hükümet yetkililerinin zenginleşmesi ve ihalelerin yetkililerin yakınlarına verilmesi de şikayet edilen diğer konular arasındaydı.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, 2011 yılında oyların yüzde 52’sini alarak ikinci dönem devlet başkanlığına seçilmişti.

Öte yandan Kirchner’in popülaritesi, ekonominin 2012 yılından bu yana zayıflamaya başlamasıyla giderek azaldı.

Ekonomistlerin büyük bölümü, Arjantin’de bir resesyonun yaşanabileceği ve enflasyonun yüzde 35’i geçebileceği görüşünde.

Kaynak:Haber Kaynağı