Arıtılmış atık suyun tarımda kullanılması önerisi

Arıtılmış atık suyun tarımda kullanılması önerisi

NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahi:

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Ahi, atık suyun tarımda kullanılmasıyla mevcut su kaynaklarının ömrünün uzatılabileceğini söyledi. 

Ahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarıma hizmet eden her bir bireyin ana hedefinin tarımsal üretim ve kalitenin, dolayısıyla kişi başına düşecek milli gelirin arttırılması ve ülke ekonomisine katkı sağlanması olduğunu belirtti.

Dünyada 2 çeşit tarım gerçekleştiğini, bunların kaynakları bol olan ülkelerin kullandığı mekanik tarım ve kıt kaynaklar ile gerçekleştirilen biyolojik tarım olduğunu ifade eden Ahi, şöyle konuştu:

"Mekanik tarımda asıl olan daha fazla alanı tarıma açarak bol su ile verim artışı, biyolojik tarımda ise asıl olan birim alan üretiminin arttırılmasıdır. Birçok kültürel önlem vardır ancak bunu yapabilmenin en iyi yolu sulamadır ve birim sudan maksimum faydanın elde edilmesidir. Tatlı su kaynaklarından tarıma ayrılan pay, iklim değişiklikleri, evsel ve endüstriyel kirlilik, tarımda yoğun gübre ve ilaç kullanımı gibi birçok etken nedeniyle azalmaktadır."

Ahi, arıtılmış atık suyun tarımda kullanılabileceğini vurguladı. Bu konuda projeler hazırlanabileceğini dile getiren Ahi, şunları kaydetti:

"Atık suyun tarımda kullanılmasıyla tabii ki mevcut su kaynaklarının miktar olarak ömrü uzatılabilir. Tabii yapılacak projelerle bu öngörüleri desteklemek gerekmektedir. En önemlisi, arıtılmış atık suyun içerik bakımından, kalite açısından toprağa ve ürün desenine getirileridir. Bu atık su arıtma tesisinden çıkan suyla sulanan tarım arazilerinin incelenmesi ve gözlenmesi gerekiyor."

 

Kaynak:Haber Kaynağı