Ardahan'ın altın tasarrufu açısından en zengin il olması

Ardahan'ın altın tasarrufu açısından en zengin il olması

ATSO Başkanı Demirci:- "Altın tasarrufu açısından zengin olmamızı aslında yoksulluğumuza bağlıyoruz. Bu konuyu sosyal donatı alanlarının yetersizliğine bağlıyorum"

ARDAHAN (AA) - Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Ardahanlıların bankada kişi başına 3 grama tekabül eden 362,1 liralık altın mevduatı ile Türkiye'nin altın zengini ili çıkmasına ilişkin, "Altın tasarrufu açısından zengin olmamızı aslında yoksulluğumuza bağlıyoruz. Bu konuyu sosyal donatı alanlarının yetersizliğine bağlıyorum." dedi.

Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, nüfusu 99 bin 265 olan Ardahan'da bankada gerçek kişilere ait toplam 35 milyon 947 bin liralık altın mevduatı bulunduğunu anımsattı.

Aynı zamanda kuyumcu olan Demirci, bu durumun zenginlik olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi. Demirci, "Altın tasarrufu açısından zengin olmamızı aslında yoksulluğumuza bağlıyoruz. Bu konuyu sosyal donatı alanlarının yetersizliğine bağlıyorum. Zorunlu hallerin dışında altın alınmıyor. Bu biliniyor. Son 10 yıl içinde kuyumcuların yüzde 60'ı azaldı. Vatandaşın altını güvenli liman olarak görmesinden kaynaklanan bir tasarruf. Bankalarda mevduatı arttı. Yoksa altın satışının arttığını söyleyemeyiz." diye konuştu.

Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Vesile Güngüzer ise altına en garanti yatırım gözü ile bakıldığını söyledi. Özellikle kadınların altına yatırım yaptığını anlatan Gündüzer, "İnsanlar genellikle altını garanti yatırım olarak görüyor. Ne olursa olsun yastık altında da kalsa değerini kaybetmez diye düşünüyor. Kadınlarda ise daha çok güvence gibidir. 'Bana ait, benim daha sonraki yaşantımda bana güvence olacak' gibi düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Zeynettin Demir adlı vatandaş da insanların resmi olarak yatırım yaptığını belirterek, "Ardahanlı yastık altı etmiyor. Bankayı tercih ettiği için bu sonuç ortaya çıktı." ifadesini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :