Arazi Tahribatının Dengelenmesi çalıştayı

Arazi Tahribatının Dengelenmesi çalıştayı

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda (UNCCD COP 12) alınan karar doğrultusunda düzenlenen "Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedeflerinin Belirlenmesi Çalıştayı", Konya'da başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, toplantıda, Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedeflerinin Belirlenmesi Programı'nın (LDN TSP) kapsamı, uygulanmasına yönelik düzenlemeler, çalışma yöntemleri, iletişim ve raporlama prosedürleri, iş planı ve zaman aralığının tartışılacağını bildirdi.

Teslimat, süreler ve bütçe de dahil taslak ülke iş planlarının hazırlanmasını kolaylaştırmak için yöntemlerin de ele alınacağını dile getiren Kadıoğlu, geçen yıl Ankara'da çölleşme ile mücadele taraflar toplantısı yaptıklarını anımsattı.

Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu toplantıya yaklaşık 6 bin kişi katılmıştı. Toplantının sonucunda özellikle arazi tahribatının önlenmesine yönelik hedefler konuşulmuştu. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için de Ankara insiyatifi adı altında bir insiyatif başlatmıştık. Şimdi bu insiyatif gereği Afrika ülkelerini Konya'ya davet ettik, üç gün sürecek bir toplantı yapacağız. Bu ilk toplantıda temel maksat, arazi tahribatının önlenmesi ve buna yönelik çalışmaların başlatılması. İnşallah önümüzdeki süreçte başta Afrika olmak üzere Orta Asya ve Türki cumhuriyetlerini davet etmek suretiyle farklı illerde toplantılarımıza devam etmek istiyoruz."

Toplantıya 35 ülkeden 39 uzmanın katıldığını bildiren Kadıoğlu, çalıştayda ülkelerin deneyimlerini bir araya getirmenin yollarının konuşulacağını, çölleşmeyle mücadele sözleşmesinde yer alan birimin yetkilileriyle istişare yapılacağını vurguladı.

Üç gün sürecek ve son gün teknik arazi gezisi yapılacak toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, uzmanlar ve çok sayıda ülkeden yetkililer katıldı.