Arapların Osmanlı tarihine yönelişi

Arapların Osmanlı tarihine yönelişi

Arap Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı Sibai:"Türkiye'de yayınlanan tarihi televizyon dizileri, Arap halklarında, Osmanlı tarihini, objektif bir gözle okuma ve bilme isteği uyandırdı"

İSTANBUL (AA) - SUHEYB KALALVE - Arap Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı Muhammed es-Sibai, Türkiye'de yayınlanan tarihi olayları konu alan televizyon dizilerinin, Arap halklarında, Osmanlı tarihini objektif şekilde okuyarak tanıma isteği uyandırdığını belirtti.

Sibai, AA muhabirine verdiği demeçte, Türk televizyon dizilerinin Arap ülkelerinde yakından takip edildiğini ifade ederek, "Arap halkları, bizim de içinde yer aldığımız Osmanlı Devleti tarihini, sultanlarını bilme konusunda gerçek bir istek duyuyor. Osmanlı tarihini, okullarda öğretildiğinden farklı, objektif şekilde öğrenmek istiyorlar. Bazı Arap kitaplarında yanlış tarihi bilgiler yer alıyor." dedi.

"Diriliş Ertuğrul", "Payitaht Abdülhamid" gibi dizilerin Arap ülkelerinde revaçta olduğunu aktaran Sibai, "Türkiye'de yayınlanan tarihi televizyon dizileri, Osmanlı tarihini, objektif bir gözle okuma ve bilme isteği uyandırdı." diye konuştu.

Sibai, Arap araştırmacıların, Türk kütüphanelerini kendileri için zengin bir hazine olarak gördüğünü belirterek, Arapların kaynak olarak güvendiği el yazmalarının yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye'de olduğunu, ayrıca siyasi farklılıkların, araştırma ve el yazmalarını etkilemediğini söyledi.

- Arap Yayıncılar Birliği ile Türkiye Yazarlar Birliği arasındaki ilişki

Arap Yayıncılar Birliği ile Türkiye Yazarlar Birliği arasındaki ilişkinin İstanbul'da düzenlenen "Arapça Kitap ve Kültür Fuarı"nın ardından özellikle son iki senede büyük ölçüde geliştiğini ifade eden Sibai, her fırsatta Türk meslektaşlarıyla iletişim kurmaya istekli olduklarını vurguladı.

Sibai, "Türk yayıncıları, Araplara oranla daha geniş pazar imkânına sahip. Türk yayıncılarının sayısı da Arap meslektaşlarına göre daha yüksek." ifadelerini kullandı.

Genel resme bakıldığında Türkiye yayın piyasasının büyük fırsatlar içerdiğini dile getiren Sibai, Türkiye Yazarlar Birliği'nin Arap mevkidaşlarıyla kurduğu iş birliği programının, piyasaların karşılıklı açılımı adına gerçek bir fırsat sunduğu değerlendirmesinde bulundu.

- Arap Yayıncılar Birliği'nin dışa açılımı

Sibai, ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği'nin Arap Yayıncılar Birliği'nde gözlemci üye olacağını belirtti. Şimdiye kadar Arap Yayıncılar Birliği'ne Arap ülkeleri dışında üye kabul edilmediğini kaydeden Sibai, "Ancak bu ayın sonunda düzenlenecek toplantıda, Arap olmayan ülkelerin de üyeliklerinin kabulü konusu ele alınacak. Türkiye Yazarlar Birliği, gözlemci üye olacak." dedi.

Son iki yılda Türklerin, Arapça öğrenme konusundaki isteğine işaret eden Sıbai, Arapçadan Türkçeye çevrilen çok sayıda kitap olduğunu hatırlattı.

- Arap Yayıncılar Birliği

Muhammed es-Sibai, Arap Yayıncılar Birliği'nin tarihi ve çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Birliğin, "Arap yayıncılarının fikri mülkiyetini korumanın yanı sıra onlara uygun piyasalar bulmayı" hedeflediğini dile getiren Sibai, şunları kaydetti:

"Arap Birliği tarafından 1962'de kurulan yayıncılar birliği, 1995'te Beyrut'ta yeniden canlanarak, faaliyet göstermeye başladı. Halihazırda Arap ülkelerinden 800 üyesi bulunuyor. 15 üye resmi olarak kendi ülkelerindeki yerel federasyonları temsil ediyor. "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :