Arap ve İngiliz atlarını karayolu ayırıyor

Arap ve İngiliz atlarını karayolu ayırıyor

Osmanlı payitahtı Bursa'daki 1300'lü yıllarda sarayın ve ordunun at ihtiyacını karşılamaya yönelik kurulan Çiftlikat-ı Hümayun'un bulunduğu geniş alanda bugün TİGEM tarafından Arap, Bursa-İzmir karayolunun karşısına düşen kısımda ise TJK tarafından İngili

BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa'da tarihi Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılları olan 1300'lere dayanan TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi'nde 1932'den bu yana Arap, önünden geçen Bursa-İzmir karayolunun karşısındaki kısımda ise TJK tarafından İngiliz atları yetiştiriliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Osmanlı payitahtı Bursa'da yaklaşık 700 yıl önce sarayın ve ordunun at ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Çiftlikat-ı Hümayun, 1926'dan sonra Karacabey Harası ve 1984'ten bu yana ise TİGEM Karacabey İşletmesi olarak faaliyetini sürdürüyor.

Karacabey ile Mustafakemalpaşa ilçeleri arasında şu anda yaklaşık 87 bin 500 dekar alanda hizmet veren TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi'nde, safkan Arap atlarının yanı sıra buğday, mısır, ayçiçeği, kanola, yonca, silaj mısır ve fiğ üretimi gibi bitkisel üretim, sığır ve koyun gibi hayvancılık faaliyetleri ile Kangal ve Akbaş ırkı çoban köpekleri yetiştiriciliği de gerçekleştiriliyor.

Yüzyıllardır atçılığın bulunduğu geniş alanda bugün TİGEM tarafından Arap atları yetiştirilirken, önünden geçen Bursa-İzmir karayolunun hemen karşısında bulunan TİGEM'den kiralık bölümde ise TJK tarafından İngiliz atı yetiştiriciliği yapılıyor.

Aralarından karayolu bulunan karşılıklı bu iki hara, yarış atı sektörüne her yıl milyonlarca liralık değer katıyor.

TİGEM işletmesinde, Arap atı yetiştiriciliği, 1932-1936 yıllarında Lübnan, Suriye ve Irak'tan 141 baş safkan Arap atının getirilmesiyle başladı. İşletmedeki safkan Arap atları, 9 değişik baba kan hattı ve 41 ana kan hattından üretiliyor. 380 baş safkan Arap atının bulunduğu işletmede her yıl ortalama 100 at satışı yapılıyor.

Bu yıl işletmede gerçekleştirilen satışlarda, 79 koşu tay satışından 3 milyon 607 bin, 15 elit tay satışından ise 2 milyon 980 bin lira gelir elde edildi. Bu yılki satışların en pahalı tayı 445 bin lira ile "Beyhanefe" isimli tay olurken "Karamustafa" 440 bin, "Behiçefe" ise 310 bin liraya alıcı buldu.

- TJK'nin safkan İngiliz atı yetiştiren en büyük harası

TİGEM'den kiralık alanda bulunan TJK Karacabey Pansiyon Harası ise 2001'de hizmete girdi. Yaklaşık 5 bin dekar arazi üzerine kurulu olan hara TJK'nin safkan İngiliz yarış atı yetiştiren en büyük harası.

Toplam 3 bin 89 dekarlık 188 adet padoğun bulunduğu hara, padok alanı açısından aynı zamanda Avrupa'nın sayılı büyük haraları arasında yer alıyor.

Her yıl 600-750 kısrağın aşım gördüğü, 300 büyük (yearling) tayın yetiştirildiği, 350 daimi kısrağın bulunduğu haradaki at mevcudu, ocak-haziran aylarındaki sezon döneminde doğumlar, aşımlar, misafir olarak giriş yapan kısraklar ve onların taylarıyla at popülasyonu bin 200'e ulaşıyor. Yıl boyunca hizmet veren harada, sezon dışında at sayısı 700 civarına düşüyor.

Harada, safkan İngiliz yarış atı yetiştiriciliğinin yanı sıra yetiştiricilere aşım hizmeti de veriliyor. Karacabey Pansiyon Harasında bulunan ve 2010'da Amerika'dan Türkiye'ye getirilen Lion Heart 15 bin lira aşım ücretiyle bu yıl 105 kısrakla çiftleşerek kulübe 1 milyon 575 bin lira kazandırdı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :