Arap dünyasında karşı devrimlerin bıraktığı yıkım halkları yeni arayışlara itebilir

Arap dünyasında karşı devrimlerin bıraktığı yıkım halkları yeni arayışlara itebilir

Moritanyalı düşünür Cemil Veled Mansur:"Halk, Arap Baharı'nı istikrarsızlık, kaos ve başarısızlık ile suçlayan, karşı devrimi ise bir alternatif olarak sunan kişilerden ilerleme bekliyordu. Ancak aksine, karşı devrimin yaşandığı ülkelerin, Mısır modelinde

DOHA (AA) - SERDAR BİTMEZ - Moritanyalı düşünür Cemil Veled Mansur, Arap dünyasındaki karşı devrimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını ve farklı yöntemlerle yeni bir değişim dalgasının yaşanabileceğini söyledi.

Mansur, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Arap coğrafyasında Tunus'ta başlayan, sonrasında diğer ülkelere yayılan "Arap Baharı" devrimlerinin daha ilk yılında karşıt hareketlenmelerin ortaya çıktığını belirtti.

Suriye, Libya ve Yemen gibi Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde karşı devrim uygulamalarının ardından yıkım, savaş ve kaosun geldiğini ifade eden Mansur, bunu "karşı devrimin başarısızlığının göstergesi" olarak nitelendirdi.

Mansur, "Halk, Arap Baharı'nı istikrarsızlık, kaos ve başarısızlık ile suçlayan, karşı devrimi ise bir alternatif olarak sunan kişilerden ilerleme bekliyordu. Ancak aksine, karşı devrimin yaşandığı ülkelerin, Mısır modelinde olduğu gibi güvenlik, ekonomik, sosyal, politik ve ülkenin genel imajı düzeyinde zor bir durumda olduğunu görüyoruz." dedi.

- Arap Baharı ruhunun geri dönüşü

Halkın, karşı devrimin pazarladığı sloganlara artık inanmadığını söyleyen Mansur, bu nedenle farklı yöntem ve araçlarla insanların yeniden Arap Baharı ruhunu kazanması için yeni dalgalar ve değişim beklentisinin normal olduğunu dile getirdi.

Mansur, tarihte de bunun örneklerinin görüldüğünü ifade ederek, "Arap ve Müslüman ülkeler bir istisna değildir. Bu değişimin zor olduğu doğrudur, fakat özgürlüğü, adaleti ve onuru bir kez yaşayan, ardından karşı devrim deneyimlerine şahit olan insanlar kesinlikle farklı yöntem ve daha düşük maliyetle değişim yollarını arayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Savaşların, çekişmelerin ve yabancı müdahalelerin yaşandığı Ortadoğu'da göstergelerin endişe verici olduğunu düşünen Mansur, karşı devrimin başarısızlığının bölgenin politik ve ekonomik sahadaki konumunu cazip hale getirdiğini kaydetti.

Mansur son olarak, Türkiye'deki darbe girişimi, Katar'ın ablukaya alınması ve ABD'nin "yüzyılın anlaşması" gibi karşı devrim planlarının başarısız olmasını, değişimin umut verici işaretleri olarak gördüğünü dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :