Arap Dörtlüsü'nden İran'a kınama

Arap Dörtlüsü'nden İran'a kınama

AMMAN (AA) - Arap Dörtlüsü, İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine yönelik müdahalelerini kınayarak bölgedeki krizlerin barışçıl çözümüne yönelik...

AMMAN (AA) - Arap Dörtlüsü, İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine yönelik müdahalelerini kınayarak bölgedeki krizlerin barışçıl çözümüne yönelik çabaları engellediğini belirtti.

İran krizi ile ilgili gelişmeleri takip etmekten sorumlu Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) oluşan Arap Dörtlüsü 5'inci toplantısını gerçekleştirdi.

Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde 28. Arap Birliği Dışişleri Bakanları hazırlık toplantısı sırasında bir araya gelen Dörtlü'nün yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın Arap ülkelerinde mezhep ateşini körüklemesinden endişe duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, Tahran yönetiminin bölgede kaosa, istikrarsızlığa yol açan ve krizleri barışçıl yollarla çözme amaçlı tüm çabalara engel olan tutumundan vazgeçmesi istendi.

Açıklamada ayrıca, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına uyması, nükleer anlaşmaya ilişkin etkin bir mekanizmanın uygulamaya konması, İran'ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde hızlı ve etkin bir şekilde yeniden yaptırımların gündeme getirilmesi gerektiği kaydedildi.

BMGK tarafından 20 Temmuz 2015'te kabul edilen 2231 sayılı kararda İran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması ve füze denemesi yapmaması yönünde yasak getirilmişti. Tahran yönetimi ise söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor.

Arap Dörtlüsü, Ocak 2016'da gerçekleşen Arap Birliği Konseyi toplantısında alınan karar doğrultusunda kurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :