Arap Birliği Dışişleri Bakanları 149'uncu Toplantısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları 149'uncu Toplantısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları 149'uncu Toplantısı Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Merkezinde yapıldı- Bakanların toplantıda, mart ayı sonunda Riyad’da yapılacak Arap Birliği Zirvesi, Filistin meselesi, Arap-İsrail sorunu, Arap Barış Planı'nı

KAHİRE (AA) - Arap Birliği Dışişleri Bakanları 149’uncu Toplantısı, Suudi Arabistan başkanlığında Mısır'da düzenlendi.

Suudi Arabistan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Arap Parlamentosu Başkanı Meş’al es-Silmi ve üye ülkelerin dışişleri bakanları huzurunda dönem başkanlığını Cibuti’den teslim aldı.

Toplantının açılışında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye meselesine değinerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2401 sayılı kararı gereğince, taraflar arasındaki 30 günlük ateşkes meselesini hatırlattı.

Ebu Gayt, sözlerine şöyle devam etti:

"Doğu Guta’da yıllardır ateş altında kalan sivillerin kurtarılması için bu ateşkes tek yoldur. Arap dünyası, ciddi siyasi ve ekonomik krizler yaşıyor. Libya ve Suriye’de siyasi çözüm için ufukta bir umut ışığı görülmemekte, Yemen’de ise darbeci güçler halka silah zoruyla hükmetmektedir."

Toplantıda söz alan Suudi Arabistan’ın Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan da ülkesinin, bölgenin çok tehlikeli bir dönemden geçtiğine ve bu sürece karşı koyabilmenin tek yolunun birlikte hareket etmek olduğuna inandığını söyledi.

- Toplantının gündemi

Öte yandan, Dışişleri Bakanlarının bugünkü toplantıda mart ayı sonunda Riyad’da yapılacak Arap Birliği Zirvesi, Filistin meselesi, Arap-İsrail sorunu, Arap Barış Planı'nın harekete geçirilmesi, milli güvenlik ve terörle mücadele konularını görüşmesi öngörülüyor.

Üye ülkelerin dışişleri bakanlarının ayrıca, "Arap ülkelerinin, İsrail’in Afrika kıtası ile ilgili planlarına karşı koyma şekli ile İsrail’in BMGK'ya 2019-2020 yıllarında geçici üyelik girişimi konusundaki eylem planı, Suriye, Libya ve Yemen’deki gelişmeler ile İran krizini" masaya yatırması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, bugünkü toplantıda Güney Sudan’ın Arap Birliği üyeliği talebinin de görüşülmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :